Wannagive
Image default
Onderwijs

Werk en opleidingen effectief combineren? 3 tips!

Niet iedereen beschikt over de luxe om te kunnen studeren zonder tegelijkertijd te moeten werken. Toch kan werken en tegelijkertijd een opleiding volgen ook voordelen hebben als je de juiste balans vindt. In dit blog 3 tips om werk en opleiding goed samen te laten gaan.

1. Zorg dat je werkgever meedoet

Organisaties bieden tegenwoordig een reeks beleidsmaatregelen aan die je helpen werk en opleiding te combineren. Velen moedigen professionele ontwikkeling aan. Vooral als ze daar op de lange termijn ook baat bij hebben. Dus je zou jezelf kunnen zien opgroeien tot een toekomstige leider. Misschien kun je je werkschema aanpassen aan je studie? Extra studieverlof bedingen of zelfs een bijdrage in je studiekosten. Maak duidelijk wat je in ruil daarvoor aanbiedt: je inzet en bereidheid om je in te zetten en al werkend te leren.

Zelfs als er in jouw bedrijf formeel geen mogelijkheden zijn om flexibel te werken, is het toch de moeite waard om je leidinggevende op de hoogte te stellen van je studie. Als er al iets is, zullen ze meer begrip hebben voor last-minute verlofaanvragen.

2. Zoek het verband

Hopelijk is er enige overlap tussen wat je studeert en wat je voor je werk doet. Als je studeert voor een financiële kwalificatie, kan het goed zijn om in (of met) een financieel team samen te werken. Ook al is je rol binnen dat team misschien vrij beperkt, initiatief tonen helpt je altijd verder als de werkzaamheden direct verband houden met wat jij studeert. Zelfs een uur per week vrijwillig je diensten aanbieden, kan je een praktisch inzicht geven in de theorie van je studie. Dit kan van module tot module veranderen. Maar je het verdient hoe dan ook respect. Je zult gezien worden als iemand die meer wil leren en tegelijkertijd collega’s wil ondersteunen. Verwaarloos daarbij alleen niet je eigen baan!

Als je echt moeite hebt om een verband te vinden tussen je werk en wat je studeert, kun je overwegen om een andere baan te zoeken of om overplaatsing binnen je huidige organisatie te vragen. Als het aankomt op de zakelijke kant van je kwalificatie en je bent op zoek om het serieus te gebruiken als je klaar bent, is alle ervaring die je maar kunt krijgen, welkom.

3. Maximaliseer je persoonlijke effectiviteit

Ze zeggen dat als je iets gedaan wilt krijgen: vraag het een druk bezet persoon. Waarom? Omdat zij het meest effectief zijn in het beheren van tijd en taken. Jongleren met werk en studie (zelfs als ze niets met elkaar te maken hebben) zal je toch ten goede komen als het gaat om het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en timemanagement. Dus je zult moeten leren je tijd goed te plannen om ervoor te zorgen dat je alle ballen in de lucht kunt houden.

Wen jezelf aan om stukjes tijd te vinden en te gebruiken die normaal gesproken verloren gaan. Lees tijdens je woon-werkverkeer, werk bij tijdens je lunchpauze of luister naar een podcast terwijl je het huishouden doet. Trek hier en daar een paar uur uit voor je studie, terwijl je ook tijd vrijmaakt voor je gezin en voor sociale contacten. Als je klaar bent met studeren (of tussen de modules door even rust neemt) zul je versteld staan hoeveel vrije tijd je hebt en hoe goed je bent geworden in efficiënt multitasken. Een essentiële vaardigheid in het bedrijfsleven!