Wannagive
Image default
Onderwijs

Hoe maak ik een studiekeuze?

Op een gegeven moment moet iedereen eraan geloven, namelijk een keuze maken in de studie die je wilt volgen. Voordat je dit doet, zijn er vaak verschillende lessen vooraf geweest die je hierbij konden helpen. In deze lessen heb je geleerd wie jij bent als persoon, wat je leuk vind, hoe je de toekomst ziet en wat je eventueel wilt worden. Hoewel hier dus aardig wat tijd en aandacht aan wordt gegeven op scholen, kun je ook nog langs gaan bij een studiekeuze adviesbureau. Dit is een adviesbureau die precies weet hoe ze studenten moeten helpen. 

Wie ben ik? 

Het maken van een studiekeuze is veel meer dan alleen maar het maken ervan. Het is erachter komen hoe jij bent als persoon en hoe je graag wilt dat je toekomst eruit gaat zien. Hierdoor is het dus zeer belangrijk om erachter te komen wie jij bent. Dit kan je doen door verschillende vragen aan jezelf te stellen maar ook aan vrienden, familie en leraren. Als je  

weet hoe hun jou omschrijven, kan je dus ook zien wat hun over jou denken.  

 

Stel onder andere deze vragen; 

  • Welke vakken vind ik leuk? 

  • Waar ben ik goed in? 

  • Wat vind ik leuk om te doen? 

  • Hoe zie ik mijn toekomst voor mij? 

Luister naar jezelf 

Het krijgen van hulp bij studiekeuze is natuurlijk heel lief en fijn, maar toch wil je liever van bepaalde mensen dit niet krijgen. Dit kunnen eventuele ouders zijn maar ook van mensen die een zeer uitgesproken mening hebben. Deze mening kunnen ze geven zodat jij jouw mening en keuze bijdraait. Juist hierdoor is het fijn om hulp te krijgen van buitenaf. Hoewel deze personen jou niet persoonlijk kennen, willen ze wel het beste voor je. Dit doen ze onder andere door naar jouw wensen te luisteren. Om deze wensen uit te kunnen spreken, moet je eerst naar jezelf luisteren.  

Wat vind jij belangrijk? 

Als je weet wat je belangrijk vind, kan je kijken of de opleiding daarbij past. Een vervolgopleiding duurt namelijk ongeveer 4 jaar. 4 jaar iets doen waar je niet achter staat, kan heel zwaar zijn. Stel dus van te voren een paar criteria’s op. Let hierbij wel op dat je niet al te streng bent, uiteindelijk moet je wel een studie kunnen vinden. 

 

Criteria’s die je onder andere kan hebben: 

  • Veel praktijk in tegenstelling tot theorie. 

  • Minimaal 1 jaar stage lopen. 

  • Veel zelfstudie. 

 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/