Wannagive
Image default
Onderwijs

Kunstzinnige activiteiten op school: 7 categorieën

Kunstdisciplines: een overzicht

Wij onderscheiden een aantal hoofdcategorieën voor kunstzinnige workshops op school. En hoewel de hoofdcategorieën eigenlijk geen recht doen aan de veelzijdigheid van de verschillende activiteiten die eronder vallen, helpen ze wel om overzicht te bewaren.

Muziek

Samen muziek maken kan op ontzettend veel manieren: met muziekinstrumenten of door samen te zingen. Maar ook door met de voeten te stampen, in de handen te klappen of aan de gang te gaan met alledaagse voorwerpen waar tot grote verrassing van de leerlingen muziek in zit.

Theater

Theater is: alles wat op een podium gebeurt. En misschien wel iedere kunstzinnige activiteit waarmee je je héél even iemand anders waant. Leuke voorbeelden zijn theatersport, soapacteren of het instuderen van een toneelstuk.

Dans

Ook dansworkshops zijn er in alle vormen en maten. Van vrije expressie tot het instuderen van danspasjes. Van dansvormen die heel dichtbij huis ontstaan zijn, tot dansend vanuit je eigen klaslokaal kennismaken met andere culturen.

Beeldende kunst

Beeldende kunst is zó ontzettend breed dat het amper een categorie te noemen is. En toch doen we dat. Voor het gemak, laten we maar zeggen. Beeldende kunst is waar je schilderkunst tegenkomt en beeldhouwen. Maar in dit digitale tijdperk is het moeilijk om te zien waar de grens ligt. Digital design is namelijk ook beeldende kunst. Toch? En hoe zit het met games? Laat je leerlingen zelf de grenzen opzoeken voor de ultieme leerervaring.

Circus

In het circus komt alles samen: muziek, theater, dans. Maar ook een stuk sport: want de meeste acrobatische kunsten vragen natuurlijk om enorme kracht en fysieke discipline.

Digitale media

Is digitale media kunst? Je kunt betogen van niet, maar je kunt absoluut ook betogen van wel. Wij kiezen voor dat laatste! Want waarom zou een film wel kunst zijn en een vlog niet? Deze categorie gaat helemaal met de tijd mee.

Techniek

En ook op het snijvlak van kunst en techniek gebeuren hele toffe dingen. Denk bijvoorbeeld maar aan augmented en virtual reality. Maar ook met programmeren kun je kunstzinnige dingen maken. Niet alleen in de computer! Ook fysieke voorwerpen kun je programmeren. Bijvoorbeeld om te interacteren met beweging of licht.

https://www.kleinkunstig.nl