Wannagive
Image default
Onderwijs

Train jouw medewerkers met een security awareness training

Niet eerder was het zo belangrijk om de veiligheid van de gegevens en netwerken van jouw bedrijf te waarborgen. Een van de beste manieren om dit te doen, is door de medewerkers een uitgebreide security awareness training aan te bieden. 

Security awareness training helpt jouw medewerkers om op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsbedreigingen, best practices voor online veiligheid en verantwoord omgaan met gevoelige gegevens. Met deze training geef je jouw medewerkers de kennis die ze nodig hebben om veilig en verantwoord hun werkzaamheden uit te voeren.

Wat is security awareness training?

Het is geen geheim dat cyberbeveiliging een toenemende zorg is voor bedrijven in deze digitale wereld. Nog niet zo lang geleden werd een groot bedrijf getroffen door een ransomware-aanval die hen dwong hun activiteiten tijdelijk stop te zetten. Het was een sterke herinnering aan het belang van een security awareness training voor alle medewerkers binnen jouw bedrijf. Dit kan namelijk iedereen overkomen.

Security awareness training is een trainingstraject die medewerkers leert over online veiligheid en hoe zij zichzelf en de organisatie beschermen tegen mogelijke cyberdreigingen. Het helpt werknemers meer te weten te komen over de verschillende soorten aanvallen, waar het vaak misgaat en technieken die cybercriminelen gebruiken. De training geeft medewerkers de handvatten om mogelijke dreiging te begrijpen, verdachte e-mails te herkennen, potentiële risico’s te identificeren en passende maatregelen te nemen om de gegevens en systemen van het bedrijf te beschermen. 

Een goede security awareness training is maatwerk en afgestemd op de onderwerpen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Denk aan onderwerpen als wachtwoordbeveiliging, gegevensversleuteling, privacy-instellingen en best practices voor veilig online gedrag. 

De belangrijkste voordelen 

De voordelen van een security awareness training voor een bedrijf liegen er niet om. Zeker niet in de digitale samenleving van nu waar dagelijks honderden tot duizenden cyberaanvallen plaatsvinden.  

 • De training beschermt en bereidt de medewerkers voor op datalekken en andere beveiligingsbedreigingen. Cybercriminelen worden steeds creatiever en innovatiever in het bedenken van manieren om bij gevoelige informatie te komen. Goed geïnformeerde medewerkers zijn hier beter op voorbereidt.

 • Het draagt bij aan een toenemende verantwoordelijkheid van werknemers. Door werknemers te leren over best practices op het gebied van cyberbeveiliging, zorgen je als bedrijf ervoor dat elke werknemer stappen onderneemt om de gegevens en netwerken van het bedrijf te beschermen. 

 • Een security awareness training helpt medewerkers om verdachte activiteiten te herkennen, zoals phishing e-mails of onverwachte downloads. 

 • Door te investeren in deze training voorkom je kostbare inbreuken en reparatiekosten door een datalek. Ook de juridische kosten kunnen hoog oplopen. 

De kenmerken van een goede security awareness training

 1. De training moet worden afgestemd op de behoeften van het bedrijf. Dit betekent dat het de specifieke beveiligingsrisico’s waarmee jouw bedrijf wordt geconfronteerd, moet aanpakken en richtlijnen moet geven voor het aanpakken van die risico’s.

 2. Een security awareness training moet interactief en boeiend zijn om het leren leuk en gemakkelijk te maken.

 3. De training moet bestaan uit een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot beveiliging behandelen, waaronder gegevensbescherming, fysieke beveiliging, wachtwoordbeheer en phishing.

 4. Onderzoek of de aanbieder de opleiding regelmatig bijwerkt om te zorgen dat werknemers op de hoogte blijven van de nieuwste beveiligingsbedreigingen.

 5. Onderzoek of de training gericht is op het ontwikkelen van goede gewoonten, in plaats van werknemers simpelweg te leren over de nieuwste bedreigingen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de lessen in de praktijk worden gebracht.

 6. Op welke manier worden medewerkers beoordeeld? Zorg dat je meet hoe goed werknemers de inhoud hebben opgenomen. Dit helpt om vast te stellen op welke gebieden aanvullende training nodig kan zijn.

 7. De security awareness training moet vervolgactiviteiten bevatten om te versterken wat er tijdens de trainingssessie is geleerd. Dit kan het versturen van e-mails met links naar nuttige artikelen zijn of het verstrekken van aanvullende bronnen die werknemers in hun eigen tijd kunnen verkennen.

Hoe je de juiste training kiest voor jouw bedrijf

Het kiezen van de juiste security awareness training voor jouw bedrijf en vraagstukken vraagt om een zorgvuldige afweging van de belangrijkste doelstellingen, onderwerpen, leveringsmethode en evaluatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het programma aan de behoeften van jouw medewerkers en bedrijf voldoet. Kies een maatwerk training die de medewerkers de benodigde handvatten geeft om gevoelige data en informatie te beschermen.

 

https://www.avk.nl/training/training-security-awareness-veilig-gebruik-maken-van-it/