Wannagive
Image default
Gezondheid

Dit voedsel is slecht voor de tanden

Dat zoetigheid gaatjes (cariës) veroorzaakt, dat weten we allemaal. Maar wist je dat ook veel ander voedsel slecht is voor de tanden? Bijvoorbeeld tomatenketchup of augurken. Maar ook fruit of vruchtensappen kunnen schade aanrichten. jouw mondhygieniste uit Hoofddorp geeft aan welk voedsel een aantasting voor je gebit is.

Zoetigheid veroorzaakt gaatjes

Van zoetigheid is bekend dat het gaatjes oftewel cariës veroorzaakt. Onder zoetigheid valt snoepgoed, chocolade, ijs, gebak maar ook zoet broodbeleg. Het nadeel van zoetigheid is dat het veel loze calorieën en weinig voedingsstoffen bevat. Het regelmatig eten van zoetigheid kan leiden tot gaatjes in het gebit maar geeft ook een verhoogd risico op overgewicht of diabetes.

Hoe kan het dat zoetigheid snel gaatjes veroorzaakt? Dat heeft te maken met suikers die door bacteriën worden omgezet in zuur. Dit zuur tast het tandglazuur aan waardoor het afbrokkelt. Zo kunnen bacteriën naar binnen kruipen.

Fruit en vruchtensappen

Niet al het fruit is slecht voor je gebit. Sterker nog, fruit bevat vitamine C en andere belangrijke voedingsstoffen. Zuur fruit is wel een aanslag op het gebit. Het gaat hier om druiven, mango’s, citrusvruchten, appels, bramen en bessen. Het zuur werkt in op het tandglazuur waardoor bacteriën de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken.

Nuttig je regelmatig jam of appelstroop, dan is dit hetzelfde verhaal als met fruit. Dit geldt ook voor het drinken van vruchtensappen. Houd er rekening mee dat veel vruchtensappen ook nog eens toegevoegde suikers bevatten. Dat is dus dubbel zo slecht voor de tanden en kiezen.

Kant-en-klare producten

Veel kant-en-klare producten zoals pastasaus, soep of tomatenketchup bevat aardig wat suikers en zuren. We hoeven je niet uit te leggen dat dit slecht voor je gebit is. Beter kun je alles vers klaarmaken.

Zure producten

Vermijd zoveel mogelijk zure producten waaronder azijn, augurken, Amsterdamse uitjes, zilveruitjes en meer van dit soort voedingsmiddelen. De zuren in deze producten vallen het tandglazuur letterlijk aan.

Frisdrank zoals cola en sinas

We drinken jaarlijks aardig wat liters frisdrank weg. Heel lekker maar ook heel slecht voor je tanden en kiezen. Frisdrank bevat veel suiker en tanderosie veroorzaken. Het bevat ook voedingszuren waarvan je inmiddels weet hoe slecht dit is.

Koffie, thee en alcohol

Veel mensen voegen suiker aan de koffie of thee toe. Doe dit liever niet want ook nu weer ben je niet lief voor je gebit. Wanneer je veel koffie of thee drinkt zul je merken dat je mond droger wordt. Bij te weinig speeksel in de mond krijgen je tanden en kiezen minder bescherming. Als laatste kan het drinken van koffie of thee voor een verkleuring van de tanden zorgen. Dit ziet natuurlijk niet zo mooi uit.

Wees voorzichtig met het nuttigen van alcohol. Wanneer je veel alcohol drinkt dan droogt je mond hiervan uit. Overmatig alcoholgebruik kan ook tot tumoren in de mond- of keelholte leiden.

Hard voedsel

Het gebeurt wel eens dat een tand of kies afbreekt tijdens het eten van hard voedsel. Denk hierbij aan een hard stukje stokbrood, een ijsblokje of een hard snoepje. Bij jongeren breken de tanden of kiezen niet zo makkelijk af. Met het ouder worden ontstaan er steeds meer groeven en scheurtjes in het gebit. Dit verhoogt het risico op afbreken of afbrokkelen.

Zetmeelrijke voeding

Zetmeel is een koolhydraat dat je lichaam nodig heeft. Het wordt namelijk omgezet in glucose, een belangrijke energiebron voor je lichaam. Toch wil dit niet zeggen dat alle zetmeelrijke producten gezond zijn. Chips bijvoorbeeld, dit bevat veel zetmeel maar heeft niks aan je lichaam toe te voegen.

Wanneer je zetmeelrijke voeding eet dan blijft het makkelijk op of tussen de tanden plakken. Dit geldt niet alleen voor chips maar ook voor graanproducten en aardappelen. Wanneer je zoiets eet moet je het gebit later goed schoonmaken. Niet alleen met een tandenborstel maar ook tussen de tanden, dit doe je met ragertjes of tandenstokers.

Wacht een halfuur met poetsen

Heb je net iets gegeten of gedronken? Tandarts Hoofddorp adviseert dan een half uur te wachten met poetsen. Zo kan het tandglazuur wat herstellen. Wanneer het tandglazuur namelijk een aanval van zuren krijgt wordt het zwakker. Een tandenborstel kan het tandglazuur dan makkelijk wegpoetsen.

https://tandartsmondain.nl/

Gerelateerde artikelen

Een pinapparaat kopen?

Tips voor meer spanning in je relatie

Waarvoor kan je botox gebruiken?