Wannagive
Image default
Mode en Kleding

Waarom fast fashion minder belangrijk wordt

Nu steeds meer consumenten de werkelijke kosten van de mode-industrie, en dan met name de snelle mode, noemen, zien we een groeiend aantal retailers duurzame en ethische mode-initiatieven introduceren, zoals in-store recyclingsystemen. Met deze programma’s kunnen klanten ongewenste artikelen in ‘bakken’ in de winkels van de merken deponeren. Maar het is duidelijk dat slechts 0,1% van alle kleding die door liefdadigheidsinstellingen en terugnameprogramma’s wordt ingezameld, wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels.

Het echte probleem met snelle mode is de snelheid waarmee het wordt geproduceerd, wat een enorme druk legt op mens en milieu. Recycling en kleine eco- of veganistische kledinglijnen (als ze niet alleen voor de greenwashing zijn) zijn niet genoeg om de “wegwerpcultuur”, het afval, de druk op de natuurlijke hulpbronnen en de ontelbare andere zaken die door de snelle mode worden gecreëerd, tegen te gaan. Het hele systeem moet worden veranderd.

Is de fast fashion in verval?
We beginnen wat veranderingen te zien in de mode-industrie. Millennials, de drijfveren van de toekomstige economie, hebben misschien niet het snelle modefoutje opgevangen. Sommigen hebben betoogd dat deze generatie “te slim is geworden voor hersenloos consumentisme, waardoor producenten gedwongen worden om ethischer, inclusiever en liberaler te worden”.

Er is ook een groeiende interesse om over te gaan naar een meer circulair model van textielproductie, waarbij materialen worden hergebruikt waar en wanneer dat mogelijk is. In 2018 hebben zowel Vogue Australië als Elle UK hele nummers van hun tijdschriften gewijd aan duurzame mode, een trend die elk jaar door meer en meer grote namen wordt opgepakt.

Ga altijd voor eerlijke kleding en kies voor leuke street fashion die gemaakt is van biologisch katoen. Bekijk de eerlijke kleding webshop van ADUH en vind kwalitatief goede kleding voor een eerlijke prijs, die gemaakt is zonder kinderarbeid en slechte werkomstandigheden.