Wannagive
Image default
Auto's en Motoren

In vier stappen een goedkope autoverzekering afsluiten

Het is algemeen bekend dat de kostprijs van een autoverzekering in de praktijk behoorlijk kan oplopen. Dat is vervelend, want op het ogenblik dat je een nieuwe auto hebt aangekocht zal je sowieso reeds worden geconfronteerd met een behoorlijk aantal nieuwe en extra kosten. Denk hierbij niet alleen aan het mogelijks afbetalen van een periodieke lening, maar ook aan bijvoorbeeld de wegentaks die je moet betalen en dus ook aan je autoverzekering. Een goedkope autoverzekering afsluiten kan helpen om het globale prijskaartje waar je rekening mee moet houden aanzienlijk te kunnen drukken. Lijkt dit jou ook wel wat? Hou dan rekening met de onderstaande vier stappen die je duidelijk maken hoe je een goedkope autoverzekering kan afsluiten voor jouw gloednieuwe (of iets minder nieuwe) auto!

            1.) Het bepalen van de dekkingen die je nodig hebt

Ongeacht de kostprijs die je wenst te betalen voor jouw nieuwe autoverzekering is het altijd van belang om even grondig na te denken over welke dekkingen je graag wenst af te sluiten. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er tal van verschillende mogelijkheden bestaan. Binnen de verzekeringsmarkt wordt er dan ook een onderscheid gemaakt tussen:

 

  • De WA-verzekering met de wettelijk verplichte dekking;
  • De beperkt casco verzekering;
  • De volledige casco verzekering;

 

Voor de WA-verzekering geldt dat het een verzekering betreft die enkel en alleen over een dekking ten opzichte van derden beschikt. Dit betekent dat er nooit, op geen enkele manier tussenkomst door de verzekering zal worden verleend bij eigen schade aan het voertuig. Dat is uiteraard een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. Daar staat echter wel tegenover dat de WA-verzekering de meest goedkope autoverzekering is op de markt. Voor mensen met een zeer beperkt budget kan dit dan ook de voor de hand liggende keuze zijn.

               Wat met de beperkt en volledige casco autoverzekeringen?

De meest goedkope autoverzekering op de markt is dus duidelijk de WA-verzekering. Dit betekent echter niet dat deze voor iedereen automatisch ook het interessantst is, integendeel. Voor heel wat mensen, in het bijzonder voor zij die bijvoorbeeld dagelijks de weg opgaan met hun auto, is het belangrijk dat deze zo optimaal mogelijk is verzekerd. Dit betekent concreet dat men wil kunnen genieten van bijvoorbeeld een dekking van schade bij diefstal of brand of zelfs wanneer er een ongeval plaats heeft gevonden. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je genoodzaakt zijn om even grondig de dekkingen te bestuderen die de beperkt en volledige casco autoverzekeringen voor jou in petto hebben.

            2.) Zorg voor een zo clean mogelijke rijgeschiedenis

Het tweede punt is eigenlijk iets waar je als bestuurder van een voertuig continue mee bezig moet zijn. Een autoverzekering hoeft in de basis immers niet eens zo duur te zijn, integendeel. Het is vaak een combinatie van een zware auto samen met een euhm… zware rijgeschiedenis die ervoor zorgt dat de kostprijs van een autoverzekering aanzienlijk de hoogte in kan schieten. Veel mensen begrijpen nog steeds niet helemaal hoe dit systeem nu precies werkt. Als je betrokken raakt bij een ongeval zonder dat je daarvoor schuld treft kan je daar toch helemaal niets aan doen? Dat is juist. Het is dan ook uitsluitend wanneer er sprake is van een verwijtbare schuld dat dit een negatieve impact zal hebben op de premie van je autoverzekering. Hoe dan ook, zorgen voor een zo clean mogelijke rijgeschiedenis en vooral zo weinig mogelijk ongevallen met verwijtbare schuld zijn van cruciaal belang wanneer je met zekerheid een echt goedkope autoverzekering zal willen kunnen afsluiten.

            3.) Let op de specificaties van je auto

Een derde punt om altijd bij stil te blijven staan heeft te maken met de specificaties waar je auto over beschikt. Dit is iets waar veel mensen in de praktijk niet of slechts beperkt rekening mee houden, maar toch is dit ongelofelijk belangrijk. Een auto met een groot vermogen kan namelijk bij een ongeval veel meer schade aanrichten. Dat zorgt ervoor dat de autoverzekering die ervoor moet worden afgesloten een stuk duurder kan uitvallen. Wil je er dus met andere woorden zeker van zijn dat je kan rekenen op een echt goedkope autoverzekering? Besteed dan zeker en vast aandacht aan de volgende punten:

 

  1. Besef dat een cabrio verzekeren altijd duurder is dan een coupé;
  2. Let op het vermogen van de auto;
  3. Hou rekening met de uitstoot van het voertuig;

 

Voordat je een bepaalde auto koopt kan het in de praktijk altijd een goed idee zijn om even te vragen om een simulatie van de verzekeringspremie uit te laten voeren door jouw verzekeraar. Op basis van deze simulatie of berekening zal je meteen kunnen ontdekken hoe hoog (of hoe laag) jouw potentiële autoverzekering kan komen te liggen. Op deze manier zorg je ervoor dat je nooit geconfronteerd zal worden met vervelende verrassingen. Wil je dus met andere woorden in de praktijk echt kunnen rekenen op een goedkope autoverzekering? Zorg er dan altijd voor dat je reeds tijdens het aankoopproces grondig nadenkt over de vereiste specificaties. Alleen op die manier voorkom je vervelende verrassingen op het ogenblik dat je de koopovereenkomst van het voertuig reeds hebt afgesloten.

            4.) Autoverzekeringen vergelijken is de boodschap!

Tot slot is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een goedkope autoverzekering bij je vaste verzekeraar niet automatisch de prijs-kwaliteit interessantste hoeft te zijn. Voor heel wat mensen geldt dat zij klant zijn bij een vaste verzekeraar waarbij ze het merendeel van hun verzekeringen onder hebben gebracht. Het is dan natuurlijk aanlokkelijk om bij deze partij ook de verzekering voor je auto af te sluiten. Het is immers toch ongelofelijk handig wanneer alle verzekeringen bij één en dezelfde partij staan? Dat mag dan misschien wel het geval zijn, daar staat tegenover dat de goedkoopste verzekering bij jouw huis-en-tuin verzekeraar niet automatisch de goedkoopste op de markt moet zijn. Wil je dus met andere woorden niet alleen maar een goedkope autoverzekering kunnen afsluiten, maar wil je daarbij ook kunnen rekenen op de meest interessante voorwaarden? In dat geval is het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen op de markt altijd de moeite meer dan waard! Wil jij je auto goed verzekeren? Je weet wat je te doen staat!

Gerelateerde artikelen

Voorkom ongemak, houd een rittenregistratie bij

Via motorrijlessen in Den Haag naar het Heuvelland

Demper verwijderen van je uitlaat.