Wannagive
Image default
Zakelijk

Veel gestelde vragen over de VOG

De VOG of ook wel de verklaring omtrent gedrag is een veelgevraagd papiertje door werkgevers. In sommige branches is het verplicht, maar ook in branches waar het niet verplicht is wordt het vaak toch gevraagd. Werkgevers kunnen zo zien of degene die ze in dienst willen nemen betrouwbaar is. Iedere werkgever is in deze tijden namelijk op zoek naar betrouwbaar en goed personeel. De VOG is daar dan ook een handig hulpmiddel bij. Wanneer je het VOG gaat aanvragen komen daar nog wel eens wat vragen naar boven, maar ook kun je in het algemeen gewoon vragen hebben over de VOG. In deze blog beantwoorden we veel gestelde vragen.

 

Kan de VOG online worden ingezien?

Een vraag die veel gesteld wordt. Helaas is het niet mogelijk om de VOG online in te zien. Wanneer je de VOG kwijtraakt kun je niet zomaar een nieuwe VOG krijgen. Dit is zo omdat de VOG altijd een momentopname is. Je moet dan weer helemaal opnieuw een verklaring omtrent gedrag aanvragen, via de officiële weg. Een andere weg bestaat niet.

 

Hoe kan ik zien of ik een VOG heb?

Je kan dat alleen zelf zien. Als je je afvraagt of je een VOG hebt dan kun je altijd zelf contact opnemen met Justis. Dit komt door de privacywetgeving, dus alleen jij kan dit opvragen. Het telefoonnummer kun je online vinden op de website van Justis.

 

Hoe lang is het VOG geldig?

Een VOG is niet geldig voor een bepaalde periode. Dit komt omdat de VOG aanvraag altijd een momentopname is. Wanneer je een nieuwe VOG nodig hebt hangt helemaal af van de werkgever of het ministerie die verantwoordelijk is voor deze regelgeving. Werk je in de zorg? Dan moet je iedere drie jaar een nieuwe VOG laten zien. Wanneer je nog een verklaring omtrent gedrag hebt liggen dan mag deze in de zorg nooit ouder zijn dan drie maanden als je hem laat zien. Let op: want zorgorganisaties mogen vaker om een nieuwe VOG vragen, maar in ieder geval is om de drie jaar verplicht.

https://aanvraag-zzpvog.nl/