Wannagive
Image default
Financieel

Nederland heeft de luxe van een waar depositogarantiestelsel

Banken kunnen failliet gaan dat hebben we in ons eigen land ervaren de afgelopen jaren. Sommige banken zijn daadwerkelijk omgevallen, andere hebben om overheidssteun gevraagd, dit is een cruciaal verschil. Banken kunnen om allerlei redenen failliet gaan, bijvoorbeeld door wanbeleid, zoals bij de Dirk Scheringa Bank het geval was. Belangrijk voor een bank is de reputatie, dit is nodig om te zorgen dat klanten het geld niet massaal van de rekening halen.

Verschillende Nederlandse banken zijn al in overheidshanden gevallen

Verschillende grote Nederlandse banken zijn in overheidshanden terecht gekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SNS REAAL, ABN AMRO en Fortis. Nederland heeft de luxe een depositogarantiestelsel te hebben. Dit dien je niet te verwarren met het beleggerscompensatiestelsel. Wanneer een bank failliet gaat dan is het spaargeld niet zomaar verdwenen. Dit is een prettig gevoel voor degene met spaargeld. Beschik je over meer dan € 100.000? Geld verdelen over verschillende rekeningen is dan een veilige zet!

Weet waar je aan toe bent en voorkom zorgen

Een goede voorbereiding is het halve werk en brengt zekerheid met zich mee. Belangrijk is om te weten hoe het depositogarantiestelsel werkt. Wie kapitaalkrachtig is, doet zijn voordeel met de actuele regels. Alle gerenommeerde banken die aangesloten zijn binnen de Europese Unie zijn geldig binnen het Nederlandse depositogarantiestelsel. Een vergoeding tot € 100.000,- per rekeninghouder is gegarandeerd door de Nederlandse staat. Wie bijvoorbeeld 5 rekeningen heeft bij Nederlandse banken met een ton (€ 100.000,-), heeft recht op een half miljoen.

Wat is een depositogarantiestelsel?

Wanneer een bank aangesloten is bij De Nederlandsche Bank (DNB) dan is de bankhouder verzekert van maximaal € 100.000. De rente wordt hierbij vergoedt, tot op de faillissementsdatum. Hierbij is het belangrijk om te weten dat niet alle financiële producten vallen onder het depositiegarantiestelsel. Controleer bij de bank om absolute zekerheid te hebben. Sinds juli 2015 is besloten dat Nederlandse bedrijven en organisaties onder het depositogarantiestelsel vallen.

https://beter-beleggen.nl/