Wannagive
Image default
Woning en Tuin

Lampen als sfeermakers in je huis, is dat zo?

Zijn verlichtingselementen zo bepalend voor sfeer, stemming en gezelligheid. Het antwoord op die vraag is mijns inziens “Ja”.
Je kunt je huis nog zo fraai inrichten, maar als het lichtplan niet in orde is dan merk je al vrij snel dat, hoe mooi of stijlvol het interieur ook is, gezelligheid en sfeer volkomen ontbreken.

Lampen in huis nodig?

De meeste mensen beginnen voor de inrichting van hun huis met de aanschaf van het meubilair, ze verzinnen en bepalen de kleurkeuzes van wanden en vloeren, kopen passende woondecoraties en gaan daarna pas op zoek naar lampen. Dat is waar het vaak fout gaat, de volgorde zou als je het goed wilt doen andersom moeten zijn. Het is van belang om een zogenaamd lichtplan op te stellen. Dit kan met behulp van een deskundig iemand die een lichtconcept op papier voor je kan maken. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Aanwijzingen vind je tegenwoordig zelfs op internet. Een lichtplan is sterk bepalend voor de “feel-good factor”, in gewoon Nederlands zouden we dat onze “gezelligheid” noemen. Ieder levend wezen heeft behoefte aan licht, het liefste natuurlijk zonlicht, binnenshuis komt er natuurlijk zonlicht binnen via de ramen. Maar als het gaat schemeren, of ’s avonds als het buiten donker is geworden dan heb je verlichting nodig. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden namelijk: de algemene verlichting en de accentverlichting. Een combinatie van deze twee soorten verlichting zorgt ervoor dat bij elke situatie en op elk uur van de dag van de juiste verlichting gebruik gemaakt kan worden. Afgestemd op de behoefte van de bewoners. Algemene verlichting moet je zien als basis en door middel van accentverlichting kun je bepaalde plekjes in je huis nét dat beetje extra sfeer of aandacht geven.

Als basisverlichting is een simpele plafondlamp, het liefst met indirecte verlichting vaak al een heel goed uitgangspunt. Indirecte verlichting geeft namelijk een intiemere sfeer dan directe verlichting, die komt soms erg kil over. Kijk maar eens in andere Europeese landen waar, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, de bevolking hun woonkamer alleen gebruikt voor speciale gelegenheden en iedere avond bij het onaangename licht van een TL balk in de keuken zit te eten. De kilheid en ongezelligheid straalt er vanaf! Wij Nederlanders houden van sfeer, van gezelligheid en dus zorgen we voor wat accentverlichting om kleine hoekjes of speciale objecten extra aandacht te geven. Dit kan door middel van spotverlichting, een mooie functionele leeslamp en/of wandverlichting bereikt worden. Licht en schaduw wisselen elkaar op die manier af en de lichtopbrengst is indien nodig regelbaar met een ingebouwde dimmer. Boven een eettafel kiezen we vaak voor een decoratieve hanglamp, soms voorzien van een pendel om de hoogte van de lamp aan te passsen, afhankelijk van de situatie. Een intiem dinertje met vrienden vraagt om andere verlichting dan tijdens het spelen van een gezelsschapsspel.

Het maken van een lichtplan is natuurlijk niet alleen belangrijk voor de woonkamer maar voor alle ruimtes in je woning. De juiste lampen in bijvoorbeeld de keuken, boven je werkblad zijn net zo belangrijk als de sfeerverlichting in je slaapkamer. Er is een grote verscheidenheid op de markt wanneer we zoeken naar verlichtingselementen. Bedenk voor welke situatie je het juiste licht tot je beschikking wilt hebben. Ga dus niet over een nacht ijs, neem de tijd voor het maken van de goede keuzes bij de aanschaf van lamp. Let erop of stijl, vorm, lichtopbrengst en kleur in je interieur passen en dan heb je er een nieuwe sfeermaker bij.

http://www.directlampen.nl/