Wannagive
Image default
Dieren

Droogvoer of natvoer voor je kat?

Een kat is een echte vleeseter. Voor je kat kun je kiezen uit nat of droog voer. Beide soorten zijn, indien vermeld op het etiket, complete voeding. Voor de gezondheid van je kat maakt het niet veel uit welk soort voer hij eet. 

Er is onderling wel verschil tussen nat en droog voer. Kijk daarom goed op het etiket van het voer om na te gaan wat de belangrijkste ingrediënten zijn. Ook moet je goed opletten welk voer in welke levensfase je kat nodig heeft. Een kitten heeft bijvoorbeeld andere voedingsbehoeften dan een volwassen kat. 

Nat voer

Nat voer kent zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat het erg lijkt op wat de kat van oorsprong eet. Denk hierbij aan muizen, vogels en kleine dieren. Ook bevat het, naast een hoog vochtgehalte, weinig koolhydraten. Er kleven ook nadelen aan nat voer. Het ruikt vaak niet erg fris, het bederft relatief snel waardoor je het niet lang kunt laten staan en het geeft rommel. Ga goed na voor welk natvoer voor je kat je kiest.

Droog voer

De keuze voor droog of nat voer is vooral afhankelijk van de voorkeur van de baas. Voordelen van droog voer zijn dat het niet echt ruikt, lang houdbaar is en geen rommel geeft. Nadelen zijn dat het een laag vochtgehalte bevat, een hoog koolhydraatgehalte en dat het niet lijkt op het natuurlijke dieet van de kat. Kies je voor droog voer, zorg er dan wel voor dat je op meerdere plekken in huis een bakje met drinkwater hebt staan. 

Etiketten lezen

Bij het kopen van kattenvoer, is het verstandig om de etiketten goed te lezen. Zowel nat als droog voer kunnen voldoen als complete voeding. Dit staat dan duidelijk vermeld op het etiket. 

De ingrediënten kunnen wel verschillen. Op het etiket staat, als het goed is, het hoofdbestanddeel van het blik als eerst vermeld. Dit is waarschijnlijk vlees, want katten zijn. Maar let op de percentages die op de verpakking staan. Een inhoud van 4% kip betekent niet dat 4% van de blikinhoud uit kip bestaat, maar slechts 4% van de totale vleesinhoud.