Wannagive
Image default
Dieren

Identificatie van jouw hond door databank honden

Als je een huisdier aanschaft, dan hoort deze bij een databank geregistreerd te worden. Dit is niet voor alle huisdieren zo, maar wel voor honden, katten en paarden. Sinds 2013 is deze verplichting ingevoerd. Als je een hond aanschaft dient je trouwe viervoeter gechipt en geregistreerd te worden bij een databank honden. Waarom zijn de registratieregels in het leven geroepen? En wat zijn de voordelen van een databank honden? Je leest het in dit artikel.

Waarom zijn er registratieregels voor honden?

In Nederland zijn registratieregels in het leven geroepen voor de databank honden, want in Nederland is een grote vraag naar honden. Die honden komen niet allemaal van erkende fokkers. Er worden veel honden illegaal de grens over gebracht, want er is heel veel geld aan de pups te verdienen. Deze honden zijn vaak niet goed verzorgd. De registratieregels zijn in het leven geroepen om bepaalde situaties te voorkomen, zoals situaties waarin de pups veel te vroeg van de moeder gescheiden worden, of waarin zieke en slecht gesocialiseerde pups aan nieuwe eigenaars verkocht worden. Er zijn ook situaties waarin kopers misleid worden omdat pups bijvoorbeeld met een vals Nederlands paspoort verkocht worden.

Wanneer registreer je je hond in databank honden?

Honden die geboren worden moeten binnen zeven weken geregistreerd worden bij een databank voor honden. Je kunt via internet verschillende goede databanken vinden die door de overheid erkend zijn. Als je een hond importeert uit het buitenland, dan moet dit binnen twee weken gedaan worden via de dierenarts. Het voordeel van een databank voor honden is dat je hond teruggevonden kan worden. De chip staat namelijk geregistreerd in deze databank honden. Als iemand jouw hond vindt, kan die via de chip de eigenaar weer opsporen en kan je herenigd worden met jouw hond. De databank honden is toegankelijk voor fokkers en eigenaren van rashonden en niet-rashonden.

 

https://www.petlook.nl/databank-honden/