Wannagive
Image default
Woning en Tuin

De verschillende soorten dieren

Je hebt in ons land veel verschillende soorten dieren. Zowel grote als kleinere dieren. In veel tuinen komen ook ondergrondse dieren voor. Er zitten wormen, mieren en andere insecten in de grond. Ook kun je woelmuizen of mollen in je tuin hebben. Dit alles zorgt voor een gezond evenwicht. Helaas kun je ook hinder ondervinden van een van deze dieren. Bijvoorbeeld van de Woelmuis. Alhoewel deze je grond losser maakt en ook zorgt voor de verspreiding van nuttige schimmels in de bodem, kunnen ze ook je bloembollen, groentes of  planten aanvreten. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Al die hopen in je tuin

Iedereen weet wel wat ik bedoel met die zwarte hopen die je ziet in een weiland of wellicht ook in je eigen tuin. Het zijn molshopen. Maar waarom zorgen die mollen voor die hopen? En wat kun je er tegen doen? Allereerst zijn er ook goede eigenschappen van mollen. Ze helpen voor een gezonde tuin door goede afwatering en ze eten ook insecten en jonge muizen. Ze voorkomen dus voor een plaag. Als je te weinig natuurlijke vijanden van de mol in je tuin hebt, kan het wel vervelend zijn en een plaag worden. Daarom kan aan bestrijding mollen doen om de natuur een handje te helpen.

Hoe bestrijd jij de mollen in je tuin?

Op welke manier kun je het beste de mollen in je tuin bestrijden? Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt zorgen voor meer natuurlijke vijanden. Onder de grond zijn er eigenlijk geen natuurlijke vijanden voor de mol, maar boven de grond zijn deze er wel. Onder meer roofvogels en grote vogels zoals uilen en ooievaars, maar ook vossen en hermelijnen zijn voorbeelden van natuurlijke vijanden van de mol. Je kunt hem ook proberen weg te trillen met een speciale mollenverjager of met bepaalde geuren.

De geur van knoflook en rauwe ui

De geur van knoflook en rauwe ui wordt vaak als sterk en onaangenaam opgemerkt. Ook voor mollen is dit het geval. Om mollen of woelmuizen uit je tuin te verjagen kun je ervoor kiezen om knoflook of rauwe ui door de gangen onder de grond te verspreiden. Je kunt ook geurende planten hiervan in je tuin plaatsen om ze op afstand te houden. Helaas mis je dan wel ook de voordelen die de beestjes brengen, maar dat is een keuze die je persoonlijk zou moeten overwegen.

Een gezonde balans in de tuin

Tegenwoordig zijn veel tuinen vooral bedoeld voor de mooi. Het moet er mooi uit zien, strakke lijnen hebben, maar ook functioneel zijn. Zoals bijvoorbeeld een fijne plek om te genieten met vrienden of familie, of zelfs kunstgras hebben zodat je geen gras hoeft te maaien. Dit kan ook ervoor zorgen dat de dieren in de grond minder tot geen ruimte en voeding hebben. Wat je gelukkig ook nog ziet zijn tuinen met veel vrijheid voor de natuur. Zoals bijvoorbeeld vlinderstruiken en bloemen waar de bijen op af kunnen komen. Deze insecten zijn immers ook nodig voor de natuur. Dit zijn twee extremen maar zorg voor een goede balans.