Wannagive
Image default
Gezondheid

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn stuifmeelkorrels die door bijen zijn verzameld van bloemen en bomen. Voor bijen is dit een voedingsmiddel waardoor ze gezond en sterk worden. Voor de mensheid kunnen deze zogeheten bijenpollen ook van meerwaarde zijn. Zo kan het de gezondheid verbeteren en stimuleert het de groei van onder andere haar.

Gebruik mensen

De mens kan waardevolle voordelen halen uit het gebruik van bijenpollen. Zo kan het helpen bij het reinigen van het lichaam, het stimuleren van afvallen, hooikoorts verminderen, energie en kracht geven, haar, huid en nagelgroei stimuleren en het helpt tegen darmproblemen. Eigenlijk best veel redenen als je er zo naar kijkt. Waarom hoor je er dan zo weinig mensen over? Dit is omdat een gemiddeld mens de nodige stoffen al binnenkrijgt via een goed en divers dieet. In zulke gevallen is het gebruiken van bijenpollen niet per se nodig.

Bijenpollen zijn verkrijgbaar als pollen of als poeder. In de meeste gevallen worden de pollen toegevoegd aan het ontbijt. Dit is ook de meest effectieve manier van innemen, want de pollen worden op een lege maag beter opgenomen in het lichaam.

Samenstelling van bijenpollen

De bijenpollen bestaan uit een aantal wat bekendere voedingsstoffen. De samenstelling is als volgt:

–          30% Koolhydraten

–          26% (natuurlijke) suikers

–          23% Eiwitten

–          5% Lipiden

–          2% Fenol verbindingen

–          1,6% Mineralen

–          0,6% Water oplosbare vitamines en zuren

–          0,1% Vet oplosbare vitaminen

 

De voornaamste voedingsstoffen in bijenpollen zijn zoals hier boven te zien dus koolhydraten en eiwitten. Verder zijn maar ongeveer een kwart van de vetten verzadigde vetten.

Het maken van pollen

De pollen worden uiteraard door de bijen gemaakt. Zij doen dit door stuifmeel uit planten te halen, vervolgens voegen zij daar nectar aan toe waardoor er pollen ontstaan. Deze gecreëerde pollen blijven vastplakken aan de bijen, waardoor zij het naar de bijenkorf kunnen vervoeren. Eenmaal aangekomen in de bijenkorf worden vallen deze pollen van de bijen af. Wanneer een bijenkorf bij een imker staat, kan het ook zo zijn dat de imker de pollen zelf van de bijen af haalt.

Verkrijgen als consument

In Nederland is het vrij makkelijk om bijenpollen te verkrijgen. Zowel in fysieke winkels als online is er een ruim aanbod voor bijenpollen. Voor fysieke winkels moet je denken aan vitamine- en supplementenwinkels, maar online zal je een breder aanbod hebben qua aanbieders. Er zijn een hoop mensen die laten weten veel profijt te hebben bij het gebruik van bijenpollen, dus waarom zou je het niet eens uitproberen?

Gerelateerde artikelen

De voordelen van Nitril handschoenen in de zorg

Hoe kom jij van je burn-out af?

Fysiotherapie bij diabetes kan het verloop van diabetische neuropathie positief beïnvloeden