Wannagive
Image default
Gezondheid

Wat als je kind doofblind is?

Als je de ouder bent van een doofblind kind dan sta voor een gigantische uitdaging. Het is logisch dat je dat je dit moet verwerken en verder moet. Maar welke hulpmiddelen nodig bij het opvoeden van een doofblind kind? In deze blog staan enkele hulpmiddelen benoemd die misschien zouden kunnen helpen.

 

Aanleren van nieuwe communicatievormen

Je bent je hele leven gewend te communiceren door te zien en horen. Zo kun je emoties van gezichten en lichaamstaal aflezen en horen wat mensen tegen je zeggen en wat er om je heen gebeurd. Het is erg lastig je voor te stellen dat ineens allemaal weg zou vallen. Om met je kind te kunnen communiceren moet je en nieuwe vorm van communicatie aanleren. Vierhanden gebaren is een alternatieve communicatievorm.

 

Ervaring delen over doofblind kind

Je bent zeker niet de enige die moet leren leven met een doofblind kind. Het kan een hele opluchting zijn om ervaringen te delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Dit kan veel angstgevoelens wegnemen en als een verlichting aanvoelen.

 

Speciale scholen

Je doet er goed aan je kind naar een speciale school te sturen met meer kinderen met soortgelijke aandoeningen. Op deze manier leert je kind andere kinderen kennen met hetzelfde. Hierdoor zal je kind zich een stuk minder eenzaam voelen. Het is goed voor doofblinde mensen om met elkaar in contact te komen.

https://ushersyndroom.nl/kennisportaal/wat-is-ushersyndroom/doofblindheid/