Wannagive
Image default
Zakelijk

Tijd om een website te laten maken. Waar moet je op letten?

Je hebt een oude website die aan vervanging toe is of misschien heb je zelfs nog helemaal geen website. In elk geval is één ding zeker: Het is tijd om een nieuwe website te laten maken. Maar waar begin je? Hoe kom je in contact met de juiste personen om een website te laten maken? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste partij? In deze blog post nemen we je mee in de wereld van website bureau’s, freelancers en alles daar tussen in en er omheen. Zo ben je na het lezen van dit artikel zeker van je zaak en weet je goed waar je op moet letten bij het uitbesteden van jouw website ontwikkeling. 

De buurjongen of een professioneel bureau?

De buurjongen die wel eens een website gemaakt heeft lijkt in eerste instantie een aantrekkelijke optie. Hij is niet duur en lijkt te weten waar hij het over heeft. Voor 100 tot 500 euro maakt hij even een website voor je. Nadeel van de buurjongen is wel dat de ondersteuning op lange termijn meestal ondermaats is. Verder zijn er contractueel geen zekerheden waar je op terug kan vallen. Voor een hobby website kan de buurjongen een optie zijn maar voor elk professioneel project kan je hem het beste links laten liggen, hoe aardig hij ook is. 

Bureaus of agencies hebben het grote voordeel dat er meerdere mensen werken, vaak met overlappende kennis. Daardoor kan de één de ander opvangen op het moment dat er bijvoorbeeld iemand ziek is. Zo heb je de garantie dat je project op tijd afkomt. Verder hebben bureaus meestal verplichten waar ze contractueel aan gehouden kunnen worden. Daardoor is de kans op een goed eind product stukken groter dan bij de buurjongen. 

Het portfolio: Wat voor websites maakt deze partij meestal?

Natuurlijk zou het mooiste zijn als de kandidaat partij al eerder meerdere websites met precies hetzelfde doel gemaakt heeft. Zit je in de zakelijke dienstverlening in Zuid-Holland en wil je een website laten maken in Delft? Dan zou het prettig zijn als betreffende partij al ervaring heeft met soortgelijke website projecten in de regio. Wil je een internationale vergelijkingswebsite laten maken, dan is het op zijn minst een vereisten dat betreffende partij al eerder een website met technische vergelijkingen gemaakt heeft. 

Het contract: Welke diensten zijn er inbegrepen en wat moet je zelf regelen?

Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat bij het ontwikkelen van een website een aantal zaken inbegrepen zijn. Denk hierbij aan het grafische ontwerp en de technische realisatie van de website maar bijvoorbeeld niet het ontwerpen van een logo. Web hosting is ook niet altijd inbegrepen hoewel het steeds normaler is voor ontwikkelaars om hosting en onderhoud samen met de ontwikkeling van de website te verkopen. Andere zaken zoals zoekmachine optimalisatie zijn meestal niet inbegrepen. Als ze wel inbegrepen zijn is het zaak om goed na te gaan of deze partij wel de juiste expertise in huis heeft. Het ontwikkelen van websites en zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn namelijk twee compleet verschillende disciplines.