Wannagive
Image default
Bedrijven

Tuinieren

Het is weer zomer, dat betekent lekker tuinieren. Tijd om mouwen eens op te stropen en aan het werk te gaan. Eerst begin je natuurlijk met de voortuin, zo laat je de buurt zien dat jij een van die mensen bent die goed onderhoud belangrijk vind. Op je gemak te planten water geven en op de knieën het onkruid uit de voegen verwijderen. Dit gebeurd natuurlijk met een schilmesje en bijvoorbeeld een emmertje waar je al het onkruid in kunt leggen. Emmertje vol? Naar de groencontainer ermee! Gewoon alles in een keer, anders blijf je lopen en dat is niet echt handig. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een onkruidbezem te gebruiken. Deze bezem bestaat vaak uit een borstel van ijzer. Deze borstel schuurt dan eigenlijk al het onkruid weg uit de voegen. Dit is echter niet ideaal. Je schuurt namelijk alleen het plantje weg. Bij onkruid is het eigenlijk juist belangrijk dat je de wortel verwijdert, anders dan blijft het onkruid heel gemakkelijk terugkomen. Dus die ijzere bezem is leuk maar alleen effectief op de korte termijn.

Een derde mogelijkheid is het verwijderen van het onkruid met van die chemische middeltjes. Als we heel eerlijk zijn is dit wel makkelijk en het werkt het meestal. Echter is dit anno 2020 niet meer gebruikelijk, die chemische stoffen maken namelijk meer kapot dan eigenlijk lief is voor de natuur. Het is echt heel erg slecht voor de natuur. Naast het onkruid infecteert het bijvoorbeeld insecten en vogels. Bovendien is er natuurlijk het bekende Roundup-verhaal uit Amerika. Het belangrijkste van dit verhaal is dat deze onkruidverdelger er voor zorgde dat mensen die het gebruikte kanker kregen. Er zijn dan ook meerdere rechtszaken geweest omtrent deze ‘affaire’. Deze chemische middeltjes zijn dus niet echt van deze tijd. Tenzij je natuurlijk een middel vindt dat alleen tegen onkruid werkt en de insecten en vogels met rust laat. Aangezien het deze bijna niet geeft zou ik kiezen voor een van de andere oplossingen.

 

Bruine plekken

Als we dan door gaan naar het gras komen we erachter dat er grote bruine plekken kunnen ontstaan zijn. Dan denk je vaak al snel dat het gras te weinig water heeft gehad, dit is namelijk vaak de reden. Probeer maar eens wat onkruid te verwijderen uit de tuin, het kan dan zijn dat je ze al tegenkomt: Van die witte dikke beestjes. Ze zien eruit als een parasiet. Ze worden ook wel enderlingen of engerlingen genoemd. Ze hebben een harde kop en een spitse kont. Ze bevinden zich vaak vlak onder het gras op een centimeter of 2. Daar graven ze zichzelf in en maken ze korte tunneltjes onder je gazon. Bovendien zijn zij de oorzaak van die bruine vlekken in je gazon. Deze parasieten eten namelijk de wortels van het gras op. Dit zorgt er dus voor dat het gras afsterft en er kale bruine plekken met onkruid ontstaan.

 

 

De oplossing

Je wilt natuurlijk snel weer af van deze beesten. Je kunt weer kiezen voor die vieze en slechte chemische producten, maar eigenlijk helpen deze ook niet echt. Je tast er namelijk ook het gras mee aan en de regenwormen die juist goed zijn voor je gazon. Er is een veel beter oplossing voor de engerlingen, namelijk een natuurlijke vijand: De aaltjes. Aaltjes tegen engerlingen kun je meerdere keren over je gazon strooien en deze gaan zich dan in de engerlingen nestelen. Vervolgens worden de parasieten dan van binnenuit kapot gemaakt door de aaltjes. Deze sterven dan in je gazon wat ook weer een goede voeding is voor het gras. Aaltjes kopen zorgt er dus voor dat je op een milieuvriendelijke manier deze vieze parasieten kunt bestrijden.

https://www.biogroei.nl/b-green