Wannagive
Image default
Vervoer en transport

Hoe een modelspoortunnel te bouwen

Je vraagt je misschien af hoe je een modelspoortunnel bouwt. Het is eigenlijk een vrij eenvoudig project met een mengsel van klei en papier-maché. Je kunt ook statisch gras en keien aan het mengsel toevoegen voor extra landschap. Vervolgens moet je treinsporen in de tunnel plaatsen. Zodra de baan op zijn plaats is, kunt je de zijsporen en andere details toevoegen. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel van het project.

Meet eerst de breedte en hoogte van je trein en de sporen. Zorg ervoor dat de tunnel breed genoeg is om treinen mogelijk te maken. Maak het niet te smal, want het zal later moeilijk te versieren zijn. Voor de portalen kunt je karton gebruiken. Je kunt er ook foto’s van baksteen- en steenwerk op plakken. Knip ten slotte een gat in de plint, zodat je een ontspoorde trein eruit kunt trekken zonder de hele structuur te vernietigen.

Als je echte materialen wilt gebruiken, kunt je kiezen voor bruin of zwart bouwpapier voor de muren. Zodra je de muren hebt gemaakt, kun je ermee beginnen met het bekleden van de tunnel. Je kan gewatteerde kranten- of rotsafgietstukken gebruiken om de binnenmuren van de modelspoortunnel te bekleden. Je kunt ze dan met wassingen schilderen, net zoals je zou doen met gewone stenen. Je kunt ook kiezels of andere kleine stenen als ballast gebruiken.

Zodra de muren klaar zijn, kunt je doorgaan met snijden. Je kunt een berg uit gipsdoek en gips snijden en over de tunnel plaatsen. Wanneer de muren klaar zijn, breng verf of statisch gras aan en versier de binnenkant van de tunnel. Het gebruik van statisch gras geeft de modelspoortunnel zijn authentieke uitstraling. Eenmaal voltooid, lijmt je de tunnel op de plint en plaatst je de baan erin. Het is tijd om te versieren! Als je je modeltrein erin wilt laten zien, gebruik dan een paar strengen statisch gras en een paar kleine steentjes.

Voordat je kan beginnen met het uitsnijden van de eigenlijke structuur van de modelspoortunnel, moet je beslissen welke materialen je nodig hebt. Je kunt een modelspoortunnel maken van piepschuim door twee centimeter dikke schuimplaten te snijden of door grote blokken piepschuim te gebruiken. Voor de treinen op kleinere schaal kunt je twee inch dikke vellen schuim snijden. Als alternatief kunt je grote blokken schuim gebruiken voor treinen op grotere schaal.

De wanden van de tunnel zijn het gemakkelijkste deel van het project. Je kan piepschuimplaten gebruiken voor de zijkanten van de tunnel. Vervolgens kunt je de buizen langs één kant van de baan stapelen en aan elkaar lijmen. Nadat de tunnel klaar is, kunt je deze schilderen en versieren met statisch gras of verf. Zodra het is voltooid, kunt je de trein in de modelspoorbaan plaatsen om het spoor te testen.

Zelf een modeltreinbaan bouwen?