Wannagive
Image default
Dieren

De meest essentiële weidebenodigdheden

De meest essentiële weidebenodigdheden

Het is fijn om je paard dicht bij huis te hebben, bijvoorbeeld in je eigen weiland. Als je de eigenaar van een weiland bent kun jij jouw paard daar niet zomaar inzetten. Daar komt nog heel wat bij kijken. Om je paard zonder zorgen in een weiland te laten staan moet je daar eerst een aantal benodigdheden voor aanschaffen. Een belangrijk onderdeel is schrikdraad. Je wilt natuurlijk niet dat je paard gemakkelijk kan ontsnappen. Naast schrikdraad zijn er nog veel meer benodigdheden voor in de weide waar je paard zich in bevindt.

 

Soorten weide benodigdheden

  • Afrastering
  • Voer en drinkbakken
  • Vliegen & dazenbestrijding
  • Hindernissen
  • Speelgoed

 

Afrastering voor het weiland zoals weideklokken, draad & koord

Als eigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard. Om ervoor te zorgen dat een paard of ander vee niet kan ontsnappen moet je het weiland afrasteren. Afrasteren betekend letterlijk hekwerk om iets heen. Je plaats een hekwerk om het weiland heen waar het paard zich in bevindt. Voor dit hekwerk heb je weidepalen nodig. Het materiaal van een hekwerk moet heel sterk zijn omdat een paard heel groot is en veel kracht heeft. Om een paard dan helemaal goed te beschermen tegen een ontsnapping kun je er nog schrikdraad omheen doen. Op schrikdraad staat stroom, wanneer een paard er dan tegen aankomt krijgt hij een schokje. Voor een paard is dit heel vervelend waardoor hij dit dus niet weer gaat doen. Schrikdraad is te koop in opvallende kleuren en dus goed zichtbaar voor een paard. Dit maakt de kans op verwondingen bij een uitbraak kleiner. Voordat de stroom op het schrikdraad staat moet je eerst nog het juiste schrikdraadapparaat uitkiezen. Er zijn schrikdraden op accu of batterij maar ook op zonne-energie. Deze zijn verschillend in het geven van stromen. De keuze van het juiste schrikdraadapparaat ligt niet alleen aan het soort dier maar ook waar de weide zich bevindt. Nu je een keuze hebt gemaakt kun je kijken naar welke geleider je wilt gaan gebruiken. Geleiders kun je kopen in de materialen koord, draad, lint en afrasteringsnet. Verder is bij het aanleggen van een afrastering rondom een weiland een goeie isolator ook heel belangrijk. Die isoleren de stroom van de houten of metalen palen, zodat ze niet in de bodem wegvloeien. Wanneer je al deze benodigdheden hebt verzameld ben je klaar om je weiland te gaan afrasteren. Het werkt heel goed en je paard of ander vee is goed beschermd tegen een ontsnapping.

 

Mocht je nou op zoek zijn naar goedkope afrastering ?, weideklokken of weidekoord in de aanbieding, dan kun je eens kijken tussen Happyhorsedeal Ruitersport Outlet Bij happyhorsedeal vind je aanbiedingen voor paard en ruiter zoals dekens, dekje, paardrijlaarzen en paardrijkleding maar ook veilingen met producten voor in en om de stal zolas wiede afrastering.

Voer en drinkbakken

Wanneer je paard de hele dag in de wei staat zal het op den duur honger of dorst krijgen. Daarvoor kun je voer en drinkbakken kopen. Vaak worden voer en drinkbakken alleen maar opgehangen in de stal. Maar het is ook belangrijk om er eentje aan te schaffen voor in de wei. Vooral als een paard er dagelijks uren lang in staat. Drinkbakken en voerbakken kun je kopen in verschillende groottes. Bij de keuze van de juiste grootte moet je kijken naar hoeveel paarden er in het weiland staan en naar de grootte van het paard. Je moet er ook voor zorgen dat er voldoende ruimte tussen de voerbak en de drinkbak zit. Je wil natuurlijk niet dat het voer nat word. Bij een groep paarden is het belangrijk om meerdere bakken op te hangen zodat de paarden elkaar niet kunnen hinderen.

Vliegen & dazenbestrijding

Van mei tot september krijgen paarden veel last van vliegen en dazen. Een dazenbeet kan vervelend maar vooral erg pijnlijk zijn. Het is daarom erg belangrijk om dazen goed te bestrijden, dit kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is door het plaatsen van een dazenval. De meeste dazenvangers hebben hetzelfde systeem, hierbij word gebruik gemaakt van een grote zwarte bal met daarover een witte kap. De daas jaagt met infrarode ogen en ziet de bal, doordat deze warm is geworden in de zon, als een prooi. Eenmaal op de bal aangekomen krijgt de daas in de gaten dat hier geen bloed te halen valt en probeert deze omhoog te vliegen, daardoor beland hij in de kap waar hij niet meer uit kan ontsnappen. Het nadeel van dit systeem is dat de dazenvallen vaak erg duur zijn en je er meerdere nodig hebt voor een goed resultaat, daarom zijn er ook goedkopere alternatieven. Zoals, dazenspray of de budget dazenval, ook wel dazenlijmval genoemd. Bij de budget dazenval word gebruik gemaakt van dazenlijm en een zwarte emmer. Je brengt de dazenlijm op de zwarte emmer aan, vervolgens bevestig je de emmer met een touwtje een paal zo’n 80 centimeter boven de grond. Wederom worden de dazen aangetrokken door de warmte die de emmer afstraalt, zodra ze op de emmer zijn aangekomen blijven zij vastplakken. Wel is het erg belangrijk dat je goede lijm gebruikt. In het verleden zijn er verschillende mensen geweest die muizenlijm hebben gebruikt, bij deze lijm is de kleefkracht te groot en loop je het risico op bijvangsten zoals klein gevogelte en andere insecten die belangrijk zijn voor alle flora en fauna. Ook is deze giftig voor mens en dier, dus zodra één van je paarden in aanmerking komt met de muizenlijm heb je een groot probleem. Zorg er daarom voor dat je een lijm gebruikt die speciaal is ontwikkeld voor dazen.

 

Hindernissen

Als je wilt oefenen met een paard om bijvoorbeeld te gaan springen is het handig om een hindernis aan te schaffen. Dit is niet noodzakelijk voor in de wei maar het kan wel heel leuk zijn. Zo kun je zelf veel met je paard oefenen zonder dat je ergens naartoe moet met je paard. Hindernissen kun je kopen in veel verschillende soorten. Hindernissen kunnen zeer prijzig zijn maar je kunt een hindernis ook zelf maken. Dit kun je gemakkelijk op internet opzoeken hoe je dat moet doen. Een echte hindernis heeft meestal wel meer kwaliteit dan een zelf gemaakte.

Paardenspeelgoed

Voor paarden bestaat er tegenwoordig ook Paardenspeelgoed. Speelgoed is niet noodzakelijk voor een paard, maar dit dood de tijd en zorgt ervoor dat een paard niet verveeld raakt. Voor paarden kun je veel soorten paardenspeelgoed kopen. Het populairste is speelgoed gecombineerd met verschillende smaken en geuren. Je hebt bijvoorbeeld de Jolly bal deze komt in verschillende smaken zoals appel, banaan, bubblegum of bosbessen.

Zie hieronder een paard dat aan het spelen is met een Jolly megaball.

http://www.youtube.com/watch?v=hHV5Hl8z7l8

 

Wanneer je deze onderdelen voor in de weide hebt aangeschaft. Ben je klaar om je paard zorgeloos in de weide te laten rondlopen.

https://123ruitersport.nl/stalweide/weidebenodigdheden.html

Gerelateerde artikelen

Droogvoer of natvoer voor je kat?

Identificatie van jouw hond door databank honden

auto fotograaf gezocht?