Wannagive
Image default
Woningen

De meerwaarde van isolatie voor jouw woning

Isolatie is het proces van het blokkeren of verminderen van de overdracht van bijvoorbeeld geluid, elektriciteit of warmte van het ene geleidende lichaam naar het andere. Het isolatie proces wordt uitgevoerd met behulp van een materiaal dat bekend staat als een isolator. Het moderniseren van een woning d.m.v. een urbansofa of een moderne vloerlamp is leuk, maar het isoleren van je eigen woning wordt steeds belangrijker.

De isolator is een term die wordt gebruikt om een ​​materiaal (niet-geleidend) te beschrijven dat de stroom van elektriciteit, warmte of geluid van een geleidend lichaam naar een ander helpt voorkomen of verminderen. Veel voorkomende soorten isolatoren zijn wol, glas, lucht, diamant, glasvezel, xps platen, cellulose en natuurlijke vezels. Er is geen perfect isolatiemateriaal, maar een isolator moet bepaalde eigenschappen hebben (temperatuurbeheersing, elektrische geleidbaarheid, druksterkte, dichtheid, treksterkte, afschuifsterkte en dampdoorlatendheid) om het woongemak te bevorderen.

Toepassingen van Isolatie

Isolatie is een belangrijk proces dat op verschillende plaatsen in de bouw, industrie of bij woningen in bijvoorbeeld Medemblik kan worden gebruikt om gevaren in een omgeving te voorkomen en het comfort van het leefklimaat of werkklimaat te optimaliseren. De meest voorkomende toepassingen van isolatie zijn:

● Elektrische isolatie

Elektrische isolatiematerialen (isolatoren) zijn meestal gemaakt van niet-metalen grondstoffen. Vanwege de aanwezigheid van weinig vrije hoeveelheden elektronen in een isolerend materiaal, geven ze weinig vrijheid aan de vrije stroom van ladingen van het ene lichaam naar het andere. Ze spelen een belangrijke rol in elk elektrisch systeem door het zweven of ontsnappen van stromen uit hun geleidende pad te voorkomen. Een ideaal elektrisch isolatiemateriaal moet zeer resistent zijn en een hoge diëlektrische sterkte hebben om elk spanningsverschil op te vangen zonder dat de stroom die er doorheen gaat of wordt afgebroken zoals bij elektrische leidingen. 

● Industriële Isolatie

Industriële isolatoren zijn een hoogwaardig isolatiemateriaal dat wordt gebruikt om warmte winst en -verlies in een industrieel proces te ondersteunen en te beheersen. Diverse apparatuur die wordt gebruikt voor industriële processen wordt beschermd met isolatiemateriaal zoals pir isolatie platen om de volgende reden;

-Voorkomen van branduitbraak.

-Beschermen tegen hete oppervlakken.

-Bevorderen van energiebesparing. 

-Verminderen van het geluidsniveau in de omgeving. 

Voorbeelden van isolatiematerialen die in de bouw worden gebruikt, zijn buisisolatie, oven isolatoren, ketel isolatie of vat isolatoren.

● Woningisolatie

Woningisolatoren zijn energiezuinige isolatiematerialen die worden gebruikt om koude droogte in de zomer met hoge temperaturen te voorkomen en warmteverlies in de koude wintermaanden in huis te verminderen. Het is essentieel om veel gebieden in huis te isoleren (ramen, deuren, muren en zolder) om het warmteverlies thuis te verminderen, de verwarmingskosten te verlagen, convectie en luchtlekken te voorkomen en de veiligheid en het comfort van de mensen thuis te vergroten. Als je een fan bent van duurzaamheid, is woningisolatie een juiste stap in het verminderen van het broeikaseffect door de CO2-uitstoot in de woning te reduceren. Voorbeelden van belangrijke isolatiematerialen die thuis worden gebruikt zijn schuim isolatie materiaal, glasvezel isolatiemateriaal en cellulose-isolatiemateriaal.

Voordelen van Isolatie

Isolatie die goed is gebouwd en geplaatst, biedt onmiddellijke en langdurige voordelen. Het is van cruciaal belang om een ​​isolatie proces uit te voeren om gevaren in uw omgeving te helpen voorkomen. Voordat je een isolatiemateriaal installeert, is het essentieel om de R-waarde oftewel thermische weerstand van het isolatiemateriaal te kennen om te bepalen hoe goed het de warmtestroom of het geluid vertraagt ​​en zich gedraagt. Onderstaand enkele voordelen van isolatiemateriaal voor de woning;

-Verlaagt de energiekosten.

-Bevorder de veiligheid van de woning.

-Voorkomt branduitbraak.

-Bevorderd een gezond comfortabel leven.

-Voorkomt condensatie van vocht.

-Voorkomt geluidsoverlast in de omgeving.

 

https://www.wannagive.nl/meerwaarde-van-isolatie-voor-woningen/