Wannagive
Image default
Gezondheid

Blessures voorkomen

Veel mensen, vaak ook sporters, krijgen wel eens last van een blessure. Dit verhindert je bij veel activiteiten die je graag zou willen doen, zoals bijvoorbeeld sporten of zelfs je werk. Er kunnen veel verschillende oorzaken van een blessure zijn en het is vaak al snel gebeurd. Er bestaan genoeg manieren waarmee je blessures kunt behandelen, maar waarom zou je ze dan niet liever voorkomen? Gelukkig zijn er nog genoeg dingen die je kunt doen om blessures te voorkomen en een aantal daarvan heb ik hieronder voor je uitgewerkt.

 

Begin niet te snel

Bij het sporten is het belangrijk om niet ineens te veel te gaan doen. Veel mensen beginnen direct zo hard mogelijk en doen zoveel als ze maar kunnen wanneer ze de motivatie hebben om te gaan sporten, maar dit is dus een slecht idee. Ons lichaam heeft de kans nodig om rustig en goed te kunnen herstellen na fysieke inspanning. Als je ineens heel veel gaat doen waar je lichaam niet aan gewend is, kan dit voor blessures zorgen. Daarom is het belangrijk dat je niet te snel begint en het rustig opbouwt, zodat je spieren eraan kunnen wennen.

 

Drink genoeg

Je weet vast wel dat iedereen genoeg moet drinken aangezien het lichaam gedurende de dag veel vocht verliest. Bij het sporten is dit echter nog belangrijker, omdat je lichaam extra vocht verliest tijdens het sporten. Dit vocht moet natuurlijk aangevuld worden. Als je niet genoeg vocht hebt in je lichaam en je drinkt hier niet genoeg voor dan kan dit leiden tot krampen, waarvan je dus blessures kunt krijgen. Zorg er daarom voor dat je genoeg drinkt bij het sporten!

 

Neem je rust

Als je merkt dat je goed bezig bent bij het sporten en dat het leuk is, kan het zijn dat je heel erg de drang voelt om te blijven sporten elke dag, maar dit is geen goed idee. Je lichaam heeft namelijk rust nodig om zich weer goed te kunnen herstellen. Door elke dag maar te blijven trainen, al helemaal als je dezelfde spiergroep steeds belast, loop je meer kans op blessures en dit wil je natuurlijk niet.

 

Denk aan de warming up en cooling down

Het is belangrijk om je spieren even goed op te warmen voordat je gaat sporten. Dit doet men meestal door een warming up, waarbij de spieren alvast kunnen wennen aan beweging. Een cooling down is daarentegen ook heel belangrijk. Hierbij laat je namelijk je hartslag rustig dalen na de workout waardoor je spierpijn en krampen voorkomt.