Wannagive
Image default
Bedrijven

Wil jij een corona-kort geding aanspannen? Drie tips

Ben jij een gedupeerde van het corona-beleid en wil je een kort geding aanspannen? Of heb je nadeel ondervonden van de manier waarop de overheid is omgegaan met de corona crisis? In dit artikel helpen we je op weg bij je zoektocht hoe je je oriëntatie op het aanspannen van een kort geding het beste kunt aanpakken.

Tip 1. Je kunt zelf een kort geding aanspannen

Iedere burger kan een kort geding aanspannen. Vaak is het handig als je hiervoor hulp van een advocaat hebt. Maar ook zonder advocaat kun je een kort geding aanspannen. Als je de Nederlandse taal goed genoeg machtig bent om het wetboek door te kunnen spitten, dan kun je hier de wetten in zoeken die voor jouw zaak van toepassing zijn. Je kunt bij het doen van onderzoek voor je corona kort geding ook eerdere uitspraken opzoeken op rechtbank.nl.

Tip 2. Je corona-zaak heeft meer kans op slagen met een advocaat

Tijdens hun rechtenopleiding leren studenten die later advocaat worden natuurlijk heel veel over hoe ze een zaak – zoals een corona kort geding – kunnen winnen. Voor iedereen die geen rechten heeft gestudeerd, kan het daarom aan te raden zijn om contact te zoeken met een advocaat. Gelukkig zijn er bureaus met gespecialiseerde advocaten die je kunnen helpen bij jouw corona kort geding.

Deze advocaten kennen het wetboek en de wetten die van toepassing zijn op jouw situatie. Verder kennen ze de precedenten en dan hebben ze een beter idee van hoe de rechter bepaalde zaken zal interpreteren dan dat jij als niet-voormalig rechtenstudent doet. De indruk die het op de rechter zal maken zal ook anders zijn als je een advocaat in de arm neemt. Onze tip is daarom om contact te zoeken met een advocaat voor je kort geding over het corona-beleid van de overheid en/of andere instanties.

Tip 3. Kies bewust een bepaald bureau voor je corona kort geding

Je eerste gedachte als je een kort geding tegen de overheid of andere instanties wilt aanspannen inzake de manier waarop ze het covid-19 (of corona-)virus te lijf zijn gegaan is door een aantal advocatenkantoren op te bellen. Zeker geen onlogische gedachte. Het is echter goed om je te beseffen dat advocatenkantoren en individuele advocaten die binnen deze kantoren werken vaak een bepaalde specialisatie hebben. Schade die jij hebt ondervonden van het coronabeleid is iets waar veel advocaten je niet mee kunnen helpen, omdat het niet past bij hun specialisatie.

Naast het contacten van advocatenkantoren, is het ook goed om te weten dat er ook speciale bureaus zijn die specialiseren in het voeren van zaken als jouw kort geding tegen de overheid. Er zijn ook specifieke bureaus die zich richten op zaken betreffende het covid-19 (of corona-)beleid van de overheid en/of andere instanties.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/kort-geding-corona/