Wannagive
Image default
Energie

Accu voor zonnepanelen nodig?

U heeft zonnepanelen op het dak van uw huis of wilt die laten plaatsen? Voor een zonnepaneelinstallatie heeft u niet per se een accu nodig. Maar het is prettig om een volle accu te hebben staan, die met gratis zonne-energie is opgeladen. Als uw zonnepanelen te weinig energie leveren om op een gegeven moment aan uw vraag te voldoen, dan kunt u de energie gebruiken die in de accu voor zonnepanelen is opgeslagen. Dat kan ook bij een storing in het lichtnet. Een oplaadbare accu voor gebruik in huis wordt wel een thuisbatterij genoemd.

Waaruit bestaat een zonnepaneelinstallatie?

Een zonnepaneelinstallatie bestaat natuurlijk uit diverse zonnepanelen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom met een lage spanning. Het lichtnet levert wisselstroom met een spanning van 220 volt. De geleverde stroom dient daarom te worden omgezet. Dit gebeurt in de omvormer. Die verzorgt die conversie en wordt normaliter in de meterkast geplaatst. Een accu hoeft geen deel uit te maken van een installatie, maar kan wel een nuttige toevoeging zijn.

Welk type accu voor een zonnepaneelinstallatie?

We kunnen accu’s als volgt opdelen: droge en natte. Een droge accu heeft geen accuzuur en ook geen andere vloeistof. Ergo droge accu. Die vindt u onder meer in laptops, draadloze boormachines en vele andere elektrische apparaten meer. Zo’n accu, of vaak aangeduid met batterij, ondervindt geen schade van het leegraken. Een natte accu is bijvoorbeeld om de brandstofmotor van uw auto te starten. Ze hebben accuzuur in zich. Daarom de naam. Hoewel ze relatief goedkoop zijn, hebben ze als nadeel dat ze er slecht tegen kunnen als de lading uitgeput raakt. Met andere woorden, ze dienen altijd goed opgeladen te worden gehouden. Een uitzondering is een lithiumijzerfosfaat-accu. Dat is weliswaar een natte accu, maar kan wel ver worden ontladen. En kan daarom ook samen met zonnepanelen worden gebruikt.

Vormen van thuisbatterijen

Accu’s die worden gebruikt met zonnepanelen, kunnen er uit zien als natte autoaccu’s. Ze zien er niet fraai uit, maar dat is natuurlijk ook geen punt zolang ze niet zichtbaar zijn. Behalve voor zonnepanelen kunnen ze onder meer ook voor uw boot of caravan worden gebruikt. Dus voor zonnepanelen is een van de toepassingen van dat type. Er zijn ook accu’s voor thuisgebruik, die er enigszins uitzien als een wandmodel verwarmingketel, maar dan dunner. Sommige hebben zelfs een vormgeving die niet misstaat in een woonruimte. Dat type thuisbatterij wordt op een plek geïnstalleerd en is dus niet zo mobiel als een batterij die de vorm van een autoaccu heeft. Wilt u ook niet zoveel betalen voor een accu? Kijk dan eens naar www.accu-machine.nl.

https://www.accu-machine.nl/accus/accu-voor-zonnepanelen/

Gerelateerde artikelen

LED TL LAMPEN

Vergelijken van energie voor het beste contract

Zonnepanelen aanschaffen bij een ervaren leverancier