Wannagive
Image default
Bedrijven

Rood, wit of toch liever rosé?

Heb jij een uitgesproken voorkeur voor een soort wijn? Drink je het liefst een witte, liever een rode of eigenlijk bij voorkeur een rosé wijn? En heb je binnen deze soorten dan ook nog een voorkeur, of smaakt het je al snel prima?

 

Wat is eigenlijk het verschil?

Omdat er twee soorten druiven zijn, witte en blauwe, zou je al snel denken dat je hiermee ook meteen het verschil tussen witte en rode wijn hebt verklaard. Deels klopt dat. Rode wijn wordt inderdaad van blauwe druiven gemaakt, maar hier zou je ook witte wijn van kunnen maken. Het is namelijk alleen de schil die voor de kleur zorgt, en niet het sap. Voorkom je dat de schil zijn kleur af kan geven aan het sap, dan kun je van rode druiven dus ook witte wijn maken.

In de meeste gevallen worden er voor witte wijnen echter ook witte druiven gebruikt. Voor rosé wijnen, waarbij de kleur niet uitgesproken wit, maar zeker ook niet dieprood is, worden blauwe druiven gebruikt. De schillen van de druiven worden in dit geval niet te lang in aanraking gelaten met het sap. Zo wordt er maar een klein beetje kleur aan meegegeven, en ontstaat er de bekende, lichtrode kleur van de rosé. Ook in de smaak merk je deze verschillen. Over het algemeen kun je stellen dat een lichtere wijn ook een zachtere smaak heeft, terwijl rode wijnen vaak een wat krachtiger karakter hebben.

 

Welke heeft je voorkeur?

Welke van de drie je voorkeur heeft, dat is natuurlijk vooral heel persoonlijk. Daarbij kan het ook nog eens zo zijn dat je niet alleen een voorkeur hebt qua kleur, maar ook qua druivenras of land. Zeker het land kan veel verschil maken. Het ene land, het ene wijngebied, is warmer en zonniger dan het andere. Daardoor kan een Franse witte wijn een heel andere smaak krijgen dan een Spaanse of een Italiaanse.

Natuurlijk kan je voorkeur ook nog heel anders zijn dan alleen maar wit, rood of rosé. Je kunt ook de voorkeur geven aan een mousserende wijn. Deze zijn er volop in wit, en ook wel in rosé. Een mousserende wijn is wat minder gangbaar om overal te kunnen bestellen, en ook op feestjes kun je niet altijd verwachten dat er eentje aanwezig is. We drinken in Nederland vooral bubbels bij speciale gelegenheden, als er iets groots te vieren valt. Maar natuurlijk staat het je helemaal vrij om daar voor jezelf vanaf te wijken. Want vind jij wijn met bubbels het lekkerst, dan is dat de soort die je vooral in huis moet halen. Van een wijntje moet je tenslotte genieten!