Wannagive
Image default
Bedrijven

Werken in het onderwijs

Op dit moment liggen de banen vrijwel overal voor het oprapen. Dat geldt ook voor het onderwijs. Door het personeelstekort in de onderwijssector worden hele klassen naar huis gestuurd en worden roosterwijzigingen vrijwel altijd te laat doorgegeven. Word jij de reddende engel van het onderwijs?

Verschillende functies

Bij werken in het onderwijs wordt al snel gedacht aan het worden van leerkracht. Naast leerkracht zijn er echter nog tal van andere functies. Zo heb je op vrijwel elke school roostermakers, conciërges, schoolleiders en begeleiders. Wil je toch lesgeven? Dan staat er nog een andere keuze op je te wachten. Lesgeven op een basisschool kan natuurlijk ontzettend leuk zijn, maar wellicht liggen de ietwat mondige pubers je net iets beter. Wanneer je les wil gaan geven in het vak waar jij voor bent opgeleid kun je ook kijken naar les geven op het MBO, HBO of de universiteit.

Welke route?

Elke keuze die je maakt zorgt voor een andere route, maar zelfs als je de keuze al hebt gemaakt zijn er nog meerdere wegen die leiden naar Rome. Zo kun je bijvoorbeeld fulltime gaan studeren, maar er zijn ook deeltijdopleidingen. Wel zo handig als je bezig bent met het maken van een carrièreswitch. Met een opleiding aan de Pabo kun je lesgeven op het basisonderwijs en soms mag je hiermee ook enkele vakken geven in het voorgezet onderwijs. Wanneer je voornamelijk wil gaan lesgeven op het voortgezet onderwijs is het verstandig een kopopleiding tweedegraadsleraar te volgen. Voor het lesgeven op een universiteit is het van belang dat je jouw master hebt behaald. Hierna kun je een lesbevoegdheid halen.

Aanvraag VOG

Wanneer je van plan bent te gaan werken in het onderwijs is het belangrijk dat je rekening houdt met de aanvraag van een VOG. Een VOG wordt ook wel Verklaring Omtrent het Gedrag genoemd. Een aanvraag VOG werkt als volgt. De werkgever of organisatie waar je wil gaan werken geeft aan hoe jij de aanvraag VOG moet doen. De aanvraag VOG dien je digitaal of schriftelijk in. Vervolgens krijg je binnen 1 tot 4 weken bericht van Justis. Wanneer je geen strafblad hebt krijg je altijd een VOG.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen