Wannagive
Image default
Bedrijven

Wat zijn de verschillen en voordelen van 2d en 3d video animatie?

Alle animaties die je ziet, zijn ofwel 2-dimensionaal of 3-dimensionaal. Bij 2-dimensionale animatie wordt er geen gebruik gemaakt van de dieptedimensie. In de plaats daarvoor wordt er vaak de illusie gegeven alsof een animatie diepte heeft door verschillende technieken te gebruiken. Bij 3-dimensionale animatie kun je wel van diepte gebruik maken. Maar wat zijn de verschillen die hierdoor verschijnen en waarom zou je 2d animatie boven 3d verkiezen of vice versa?

Verschillen tussen 2D- en 3D-animatie

Het meest prominente verschil tussen beide is de manier waarop de animaties worden gemaakt. 2d video animatie wordt vaak gedaan met de hand, door het inscannen van tekeningen of door rechtstreeks digitaal te tekenen. Het kan ook zijn dat er niks getekend wordt, maar dat er alleen simpele vormen worden gebruikt. Dit is gebruikelijk in motion graphics animaties, die je vaak ziet bij zakelijke presentaties. 3D-animaties worden gemaakt met een computerprogramma, waarbij er niet wordt getekend maar er wordt gemodelleerd. Hierbij wordt er met bepaalde vormen geknutseld, zodat er verschillende voorwerpen en poppetjes kunnen worden gemaakt.

Voordelen van 2D- en 3D-animatie

Doordat er in beide gevallen wordt gewerkt op een totaal andere manier, zijn de animaties ook erg verschillend van elkaar. Hierdoor wordt er vaak gekeken naar welke manier het meest praktisch en esthetisch is voor het beoogde eindproduct. Zo duurt het maken van een 2d animatie vaak veel langer dan het maken van een 3D-animatie, omdat steeds beeld voor beeld moet worden uitgetekend. Bij 3D-animatie worden er vaak twee punten aangegeven, waarbij de computer de rest invult. Dit bespaart veel tijd en moeite.

Daartegenover staat dat 2d animatie niet wordt begrensd door software. Bij 2d animatie geldt: als je het kan bedenken, kun je het tekenen. Bij 3D-animatie moet je echter zorgen dat de belichting goed staat, dat de camera’s goed geplaatst zijn en dat technieken zoals camerafocus goed worden toegepast. Om deze reden is het bij 3D-animatie moeilijker om precies na te maken, wat je in gedachten hebt.

 

https://animatievideokoning.nl/animaties-maken/