Wannagive
Image default
Gezondheid

Wat is royal jelly?

Royal jelly of koninginnegelei is een stof die door bijen wordt geproduceerd. Werkbijen scheiden koninginnengelei af via hun voedsel klieren die ze gebruiken om hun larven en volwassen koninginnen te voeden. Koninginnegelei is ook de belangrijkste voeding die bijen voor hun geselecteerde koningin tijdens het larvenstadium leveren. Totdat de larve een volwaardige bijenkoningin is uitgegroeid wordt ze nog uitsluitend gevoed met royal jelly. Werkbijen krijgen geen koninginnengelei. Zij voeden zich alleen met honing en stuifmeel. Dit is een deel van de reden waarom het koninginnengelei wordt genoemd; omdat alleen de koningin ermee wordt gevoed. De royal jelly levert de koninginnen de juiste voeding zodat ze zich goed kunnen voortplanten. Geschat wordt dat bijenkoninginnen tot 2000 eieren per dag kunnen leggen en twee keer zo groot kunnen worden als gewone bijen met behulp van royal jelly. Als het om menselijke consumptie gaat, wordt koninginnengelei als een delicatesse beschouwd. Dat komt omdat je niet alle beschikbare royal jelly van een bijenkolonie kunt oogsten, omdat ze anders allemaal zullen vergaan. Er wordt dus slechts een handvol koninginnengelei per keer geoogst.

Voordelen van royal jelly voor mensen

Zoals de meeste bijenproducten biedt royal jelly geweldige gezondheidsvoordelen die je kunnen helpen om sterker te worden. Het bevat veel voedingsstoffen zoals foliumzuur, biotine, thiamine, pantotheenzuur, niacine, inositol, pyridoxine en riboflavine. Het heeft ook hetzelfde antioxiderende en ontstekingsremmende effect als de meeste bijenproducten. Mogelijk vind je het ook nuttig voor het verminderen van de kans op het krijgen van een hartaandoening, omdat het je cholesterolgehalte gunstig beïnvloedt. Royal jelly is ook een goed huidproduct omdat het wonden helpt om sneller te genezen dan normaal vanwege het huidherstellende vermogen. Het kan ook je bloeddruk verlagen en daarom moet je voorzichtig zijn als gezondheidsproblemen hebt.

Is royal jelly duur?

Royal jelly kan behoorlijk prijzig zijn, afhankelijk van de fabrikant en hoe het is vervaardigd. Het wordt als een delicatesse beschouwd omdat het moeilijk kan zijn om het te oogsten. Om nog maar te zwijgen over dat je niet veel per keer kunt oogsten. Het vereist een zeer precieze en nauwkeurige manier om royal jelly op de juiste manier te oogsten en tegelijkertijd je bijenkolonie in leven te houden. Een partij kan niet massaal worden geoogst vanwege het moeilijke en zorgvuldige proces. Als het eenvoudig was zou het een stuk goedkoper zijn. Royal jelly is een noodzakelijk product voor bijen om hun kolonie te laten overleven. Je kunt dus maar een bepaald percentage van hun royal jelly oogsten.