Wannagive
Image default
Bedrijven

Wat is een Poison Center Notification?

Een Poison Center Notification, afgekort ook wel PCN genoemd, is een vergiftigingencentrum. Hier verzamelen epidemiologen informatie over vergiftigingen en gevaarlijke stoffen. Wanneer jij of een van je werknemers werkt met deze stoffen dan moet het bedrijf zich houden aan verschillende regels en wetten. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld in aanraking komt met een chemische stof dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de hulp in te schakelen van zo’n vergiftigingencentrum.  

Verschillende soorten van vergiftiging

Er zijn verschillende soorten vergiftigingen. Je hebt vergiftiging via de mond, huid en ademhaling. Vergiftiging aan de mond gebeurd het vaakst bij kleinere kinderen. Toch lopen volwassenen net zo veel risico om via deze manier vergiftigd te raken. Daarnaast heb je stoffen die een schadelijk effect hebben op de huid of zelfs doordringen door de huid en zo in het lichaam worden opgenomen. Als laatst heb je uiteraard nog vergiftiging door dampen en gassen, vaak kun je deze niet eens ruiken. Vertrouw je het niet, bel dan meteen de brandweer.

PCN Nederland

Gevaar zit in een klein hoekje. Neem direct contact op met de huisartsenpost wanneer je een vergiftiging vermoedt. De arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) namelijk 24/7 bereiken. Zij weten precies hoe er gehandeld moet worden bij een vergiftiging. Dit centrum is gelegen in Utrecht en is 7 dagen per week bereikbaar. Bij een acute vergiftiging kan er natuurlijk direct contact opgenomen worden met professionele hulpverleners bij het PCN in Nederland. Er bestaat ook een gifwijzer. Dit is een gids die helpt bij het voorkomen en herkennen van vergiftigingen bij kinderen. Het geeft een overzicht van alle giftige stoffen. Dit is een manier om ouders met jonge kinderen te helpen op het gebied van vergiftiging.  

 

https://www.devibfabriek.nl/poison-center-notification/