Wannagive
Image default
Bedrijven

Wat houdt een ADR cursus in?

Bij een ADR cursus leer je om gevaarlijke stoffen te mogen vervoeren binnen de Europese grenzen. Wanneer je dit met succes doorloopt, ben je in het bezit van een ADR certificaat, oftewel een ADR diploma. ADR is een Franse afkorting. Vertaald betekent het Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van stoffen.

Een ADR cursus is bedoeld voor chauffeurs van voertuigen waarmee gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Als je dus voor een bedrijf wilt gaan werken die werken met gevaarlijke stoffen, zul je jezelf moeten omscholen middels een ADR cursus. In het ADR staat beschreven wat de veiligheidsgrenzen zijn per stof. Voor elke soort en hoeveelheid stof staat beschreven wat de regels en veiligheidsvoorschriften zijn. Zo weet je op elk moment wat wel en wat niet toegestaan is.

Soorten ADR cursussen

Er zijn verschillende soorten ADR certificaten voor verschillende transportdoeleinden. Zo is er ADR Basis. Deze kan echter uitgebreid worden met verschillende modules. Zo heb je bijvoorbeeld de modules ADR Tank, Klasse 1 en Klasse 7. Elk van deze modules heeft betrekking op ander vervoer van gevaarlijke stoffen. Zo mag je met de module Tank gevaarlijke stoffen vervoeren in tankwagens en batterijwagens met een inhoud van meer dan 10.000 liter. Daarnaast mag je tankcontainers en gascontainers van meer dan 3.000 liter vervoeren.

Voor veel bedrijven is een standaard ADR Basis certificaat al voldoende. Alleen voor de speciale gevallen met nog gevaarlijkere stoffen zul je jouw kennis moeten uitbreiden met andere modules.

Een ADR certificaat is 5 jaar geldig. In het laatste jaar van deze 5 jaar, zul je jezelf moeten bijscholen met een verlengingscursus en examen. Zo blijf je altijd up-to-date met de laatste regels en wetgeving omtrent het vervoeren van gevaarlijke stoffen.

https://eurotransportcollege.com/adr-cursus/