Wannagive

Wat is een PNG?

Bij het opslaan of maken van afbeeldingen kun je vaak kiezen uit allerlei extensies. Denk maar eens aan JPG, JPEG en PNG. Er zijn tientallen bestanden waar je uit kunt kiezen. Dit kan zeer verwarrend zijn. JPG is de meest gebruikte extensie, maar wat is dan een PNG?

PNG

Een PNG foto is een afbeelding die de eigenschappen van een JPG en een GIF combineert. Wat er dan gebeurt is dat je afbeeldingen zonder achtergrond op je website kan gaan plaatsen. Vaak zit er een wit valk achter je afbeelding. Bij een PNG wordt dit weggehaald en is deze transparant ofwel doorzichtig.

Wanneer gebruik je een PNG?

Doordat de achtergrond weg is wordt de bestandsgrootte ook iets kleiner dan een JPG. PNG staat voor Portable network graphics. Een PNG is ideaal voor gebruik op je website en social media. Doordat de grootte van je afbeelding klein is kun je deze snel uploaden en zal je website niet traag worden. Wanneer je afbeelding veel kleuren heeft of een mooie achtergrond dan kun je PNG niet gebruiken. Bij het opslaan van een PNG bestand met veel kleuren en een achtergrond wordt deze vaak groter dan een JPG. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Waarom kun je niet alles opslaan als PNG

PNG bestanden zijn dus niet altijd kleiner dan JPG bestanden. Dit komt vooral wanneer er veel kleuren en een achtergrond wordt gebruikt. Maar hoe komt dit? Een PNG wordt net als een JPG bestand gecomprimeerd. Er zit wel echter een grote maar aan. Bij een PNG bestand treed er geen beeldkwaliteit verlies op. Dit is wel bij een JPG. Dit wil zeggen dat de compressie3 minder sterk gebeurt dan bij een JPG bestand. Hierdoor wordt een PNG bestand vele malen groten dan een JPG bestand. Kies dan altijd voor een JPG bestand als je toch geen transparante achtergrond nodig hebt.

https://web-wings.nl/wat-is-het-verschil-tussen-jpg-png-en-gif/