Wannagive
Image default
Woning en Tuin

Voordelen van sedumdaken

Wilt u een sedumdak kopen en berekent u de voor- en nadelen? Dit bericht helpt je een weloverwogen beslissing te nemen!

Een groendak kan de waarde en verkoopbaarheid van een woning verhogen, vooral in grootstedelijke regio’s met weinig groen. Een groendak zou over de verwachte levensduur van 40 jaar ongeveer $ 200.000 besparen, waarvan ongeveer tweederde afkomstig zou zijn van lagere energie-uitgaven. De economische voordelen van elk individueel groendak worden daarentegen bepaald door de geografische ligging, de omgeving, het ontwerp en de structuur zelf.

Hier zijn enkele andere voordelen van groene daken!

Groene daken besparen energie

Planten absorberen 50% van het zonlicht en reflecteren 30% daarvan, waardoor de airconditioning minder hard hoeft te werken, wat resulteert in energiebesparing. Dit heeft een bijzonder goede invloed op het klimaat in de buurt van uw gebouw en op de algehele temperatuur van de stad. Al met al betekent dat een temperatuurdaling van 3°C in de omgeving van de stad.

Helpt bij regenwaterbeheer

Een groendak helpt ook bij het verminderen van de afvoer en het vasthouden van regenwater. Regen valt vaak door goten op het dak van een gebouw voordat het in een regenafvoer terechtkomt. Door water in de planten en groeimedia vast te houden, kan een groendak dit helpen voorkomen.

Bovendien dienen het groeimedium en plantaardig materiaal als filters, die zure regen neutraliseren en tegelijkertijd stof en andere verontreinigende stoffen in de lucht opvangen.

Verbetert de luchtkwaliteit

In het VK is luchtvervuiling verantwoordelijk voor meer dan 24.000 doden per jaar, en het is met name een probleem in steden als Londen en Birmingham. In vergelijking met conventionele daken kan een groendak de uitstoot van sulfaatdioxide tot 37% verminderen en de uitstoot van salpeterzuur tot 21%.

Krijg groene daken en verleng de levensduur ervan

Het dakbedekkingsmateriaal wordt afgeschermd van omgevingsfactoren zoals regen, wind, zon en temperatuurveranderingen van een groendak. De levensduur van uw dak wordt twee of drie keer verlengd, tot 60 jaar of zelfs langer. Binnen 8 tot 21 jaar is uw investering in groendaken terugverdiend.

Het geeft duurzaamheid

Een daling van het energieverbruik, een verlenging van de levensduur van uw dak en een meer natuurlijke en duurzame esthetiek dragen allemaal bij aan een stijging van de vastgoedwaarde. De opname van kruiden, grassen, sedums of waardplanten in een groendak bevordert het leefgebied van vogels, vlinders en andere insecten, vooral in stedelijke omgevingen.

Duurzame afwatering

Tot 75% van het water verdampt in stedelijke gebieden, waardoor de kans op overstromingen toeneemt. Groene daken zijn een goede manier om dit risico te verkleinen. Voordat het op natuurlijke wijze weer in het milieu terechtkomt, wordt water vastgehouden in substraat en planten.

Groene daken bieden beschutting

Sedumdaken bieden ook milieuvriendelijke beschutting voor fietsen. Sterker nog, een fietsenstalling met groendak houdt je fietsen droog en geeft kleur aan je landschap. Sedumdaken zijn een prima alternatief voor conventionele daken. Ze zijn duurzaam, duurzaam en zeer zuinig! Dus als u overweegt een sedumdak aan te schaffen, is dat zeker een slimme keuze!