Wannagive
Image default
Dienstverlening

Top 10 begraafplaatsen die je gezien moet hebben

Na de uitvaart

Na je overlijden volgt een uitvaart waarna je meestal binnen de wettelijke termijn van 6 werkdagen begraven of gecremeerd moet worden.

Graf en urnengraf

Op het graf mag een grafsteen of gedenkteken. Sommige begraafplaatsen kennen ook een zogenaamd urengraf.  Dan word je eerst gecremeerd en vervolgens mag de as in een urn in een urnengraf begraven worden. Daarna kan er een gedenkteken op geplaatst worden.

Regels begraafplaats

Op alle begraafplaatsen zijn er wel regels aan de afmetingen en materiaalkeuze van een grafsteen of zerk. Meestal beperkt zich dat tot: niet groter dan het graf zelf en het grafmonument moet duurzaam zijn. Vaak moet er ook verplicht een grafnummer in de steen gegraveerd worden.

Op welke begraafplaats moet je begraven worden?

In principe mag jij of de nabestaanden na de uitvaart iedere begraafplaats uit kiezen. Je mag in iedere gemeente, stad en zelfs land begraven worden. Ja alle landen staan toe dat een overledene die uit een ander land komt begraven wordt. Transport daar naar toe zal wel een uitdaging kunnen zijn.  

 

Wat zijn mooie begraafplaatsen in Nederland? Er zijn vele mooie begraafplaatsen en kerkhoven in Nederland. Van kleine intieme begraafplaatsen tot grote uitgebreide dodenakkers.

 1. Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag
  Oud Eik en Duinen is een heel grote begraafplaats. Het is ook een van de oudste dodenakkers. Tot ver in de Middeleeuwen werd hier al begraven. Er liggen graven van BN’ers schrijver Louis Couperus, politicus Willem Drees en de bekende kunstschilder Hendrik Willem Mesdag (van panorama Mesdag)  

 2. Zorgvlied in Amsterdam
  De mooiste en meest bekende begraafplaats is waarschijnlijk begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen. Je vindt hier veel bekende kunstenaars en artiesten Annie M.G. Schmidt, Boney M,  Herman Brood en Anthonie Kamerling. Je vindt er graven van bekende acteurs als Fien de la Mar, Else Mauhs, Louis Bouwmeester, Beppie Nooij, Matthieu van Eijsden, en Johan Kaart.

  Ook cabaretiers als Wim Kan, Piet Muyselaar, Frans Halsema, Louis Davids en Toon Hermans. De theatereigenaar Oscar Carré en architect Eduard Cuypers. De bekende uitgever Rob van Gennep, de joodse zakenman Loe Lap, schrijver-bioloog Dick Hillenius, en schilders Carel Willink, Brood en Jan Sluijters. Aan schrijvers vind je er Annie M.G. Schmidt, Renate Rubinstein,  Herman Heijermans, Arthur van Schendel en K. Norel.

  Dit is slechts een handgreep van de vele graven van bekende Nederlanders. Op Zorgvlied kun je een wandeling langs deze graven en grafmonumenten maken. Zorgvlied is een oase van rust aan de rand van druk Amsterdam.

 1. St Barbara Utrecht
  Prachtige begraafplaats vlak bij de Berenkuil bij de entree van Utrecht. Ook dit is een oase van rust in een hectische studentenstad. De begraafplaats heeft mooie grafmonumenten en grafstenen.

 2. Begraafplaats Bovenheigraaf Oldebroek
  Kleine intieme begraafplaats met fraaie kindergraven. Het babygraf met de vos van cortenstaal staat er. De begraafplaats is even buiten Wezep

  Bovenheigraaf 117
  8091 BT Wezep

 3. Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert
  Een andere prachtige begraafplaats pal aan de snelweg. Toch heerst op de oude begraafplaats met mooi moderne grafmonumenten en traditionele grafstenen een serene rust. Heerlijk om over te wandelen. Ligt op loopafstand van het UMC Fred. Roeskestraat 103 1076 EE Amsterdam

 4. Begraafplaats Bussloo
  Een oude en traditionele kleine dodenakker. Een echt kerkhof aangezien het pal aan de kerk grenst. Zeer klein en intiem met Belgisch hardstenen grafstenen en een modern grafmonument van cortenstaal en RVS

 5. Begraafplaats Lochem
  Begraafplaats waarbij je je bijna in een bos waant. Erg mooi.

 6. Crematorium en begraafplaats Olandhorst  Lelystad
  Modern opgezette begraafplaats aan crematorium. Mooie monumenten en veel natuurschoon.

 7. Zuiderhof Hilversum
  Prachtige wijdse begraafplaats ontworpen door architect Dudok. Fraaie architectuur en ruime zichtlijnen.

  Kolhornseweg 13
  1213 RS Hilversum

 8. Oorlogsgraven
  Bijna elke gemeente in Nederland heeft wel een oorlogsgraf. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan oorlogsslachtoffers levend houden. 355 mensen die consuls genoemd worden helpen bij het beheer en onderhoud en zorgen er voor dat de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven (over de hele wereld) niet vergeten worden.

 

Conclusie

Er zijn volop mogelijkheden als je op zoek bent naar een bijzondere begraafplaats voor het graf van jezelf of een dierbaren. Je hoeft je niet automatisch de dichtstbijzijnde begraafplaats te kiezen. Je kunt ook een mooi kerkhof in een andere gemeente of zelfs land kiezen.

 

Jeroen Stok 

Memorabel Afscheidsmonumenten 

Moezelstraat 72 

8226 LB Lelystad 

info@memorabel.nl  06-49 351 338

 

 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten onderscheidt zich van andere grafmonumentenleveranciers doordat wij nabestaanden helpen met echt persoonlijke gedenktekens van moderne materialen RVS, glas en corten. Alle grafkunst die we maken is eenmalig en uniek. Alle grafobjecten worden gemaakt door Nederlandse vakmensen. Als nabestaande ben je welkom om tussendoor een kijkje te komen nemen.

 

#grafsteen, #graf, #grafzerk, #begraafplaats, #kerkhof, #uitvaart, #grafmonument, #grafkunst

 

 

 

 

https://www.memorabel.nl/