Wannagive
Image default
Bedrijven

Is het huis toe aan dakvervanging? Zo bereid je je voor!

Bij het vervangen van het dak van jouw huis ga je aan de slag met een bijzonder woonproject! Een goed dak boven het hoofd hebben is immers wat ons allen droog en veilig houdt van de barre buitenomstandigheden. Tijdens deze klus kan het bewonen van jouw huis ietwat gecompliceerd worden. Op het moment dat het dakdekkersbedrijf arriveert, is jouw huis namelijk een werkgebied. Om je hierop voor te bereiden is het belangrijk om de volgende aspecten in acht te nemen. 

Bedek spullen op de zolderruimtes 

Tijdens het vervangen van het dak gaan er diverse installateurs aan de slag op het dak en wordt er flink gewerkt met hamers en ander gereedschap. Dit kan vallend stof of klein vuil veroorzaken op de zolderruimtes. Om persoonlijke spullen schoon te houden kun je ze afdekken door middel van oude lakens of hangdoeken totdat het dakproject is voltooid. Wees er tevens op voorbereid dat je een goede stofzuigronde doet nadat de bouw is afgerond. 

Denk aan de kinderen en huisdieren 

Mocht je kinderen of huisdieren in huis hebben, dan is het belangrijk om afstand te bewaren van onveilige werkzones. Praat daarom met je kinderen om uit te leggen dat er bepaalde delen van het huis tijdens het dakproject verboden terrein zijn. Als het voor jonge kinderen en huisdieren moeilijk is om de aanwezige gevaren te begrijpen, dan kan het misschien handig zijn om familie of vrienden te bezoeken terwijl het dak wordt vervangen. 

Kies voor de juiste afvalverwerking 

Wanneer je bij jou thuis een dak aan het vervangen bent, dan wil je ervoor zorgen dat je voor een dakafval container kiest om de verschillende soorten afval op een efficiënte manier af te voeren. Door te kiezen voor een geschikte vorm van afvalverwerking, ben je goed voorbereid om materialen zoals dakbedekking, dakgrind, hout, ijzer, teer en vloerbedekking te deponeren. 

Zorg voor toegang tot de stopcontacten 

Voor het dakproject is het belangrijk dat de installateurs toegang hebben tot stopcontacten terwijl ze aan het werk zijn. Hierbij krijgen buitenstopcontacten de voorkeur. Mochten deze niet beschikbaar zijn, houd er dan rekening mee dat er verlengsnoeren moeten worden gebruikt om de stroom naar buiten te krijgen. Let hierbij op dat verlengsnoeren een struikelgevaar kunnen vormen, dus zorg voor zoveel mogelijk vrije doorgangen. 

Houd de buren op de hoogte

Het vervangen van het dak kan voor flink wat overlast zorgen. Hoewel de installateurs zo snel als mogelijk aan de slag zullen gaan, kan geluidsoverlast vaak niet voorkomen worden. Probeer je buren hiervan op de hoogte te stellen, zodat ze zich kunnen afstemmen op de eventuele overlast.