Wannagive
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom is een goede sfeer tijdens het werk belangrijk?

Wat is de truc voor een goede werksfeer op kantoor? Het is voor bedrijven van elementair belang dat werknemers zich op hun werkplek prettig voelen. De manier waarop werknemers met elkaar omgaan is erg belangrijk, maar de werkgever speelt hierbij uiteraard ook een cruciale rol. Deze blog gaat over 7 essentiële factoren voor een positieve werksfeer.

Wat wordt bedoeld met een positieve werksfeer?

Wat maakt een goede werksfeer? Alvorens de factoren te identificeren die voor een aangename werksfeer zorgen, is het belangrijk eerst te definiëren wat eronder een positieve werksfeer verstaan wordt. Er heerst een goede en positieve werksfeer wanneer iedereen elkaar respectvol en professioneel, maar ook vriendelijk en toegeeflijk behandelt. Zo moet er ook ruimte zijn voor plezier en een grapje.

Een goede werksfeer heeft een hele reeks voordelen. Met een positieve werksfeer zijn de mensen bijvoorbeeld gelukkiger, creatiever en innovatiever. Hoe is de werksfeer binnen jouw bedrijf? Misschien wordt het wel hoog tijd om via een creatieve werkplek een positieve werksfeer te creëren? Bekijk hier voor een creatieve werkplek.

Vonk360 zorgt voor afwisseling en geeft mensen de mogelijkheid om op verschillende werkplekken en -ruimtes te werken.

Wat is belangrijk?

Een positieve werksfeer kan van verschillende factoren afhangen. Werknemers tevreden houden lijkt op het eerste gezicht eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. De vraag is, wat is de beste manier om dit aan te pakken?

Begin bij het begin: het kantoormeubilair

Gemiddeld zijn werkende mensen zo’n 40 uur per week op kantoor. Dit betekent dat ze tot 8 uur per dag achter een bureau zitten. Daarom is het bijzonder belangrijk om te investeren in goed kantoormeubilair. Een kantoorruimte die is uitgerust met goed meubilair zal voorkomen dat werknemers rug- of nekklachten krijgen. Bekijk hier voor een creatieve werkplek.

Een comfortabele en creatieve werkplek zorgt ervoor dat de eerste stap naar een goede werkomgeving al is gezet. Eventueel kan er een onderscheid gemaakt worden tussen zitten en staan. Sommige mensen vinden het nu eenmaal fijn om staand te werken, anderen prefereren zittend werken.

Stel als werkgever hoge maar haalbare doelen

Stel specifieke en individuele doelen voor elk van je werknemers. Zo laat je ze zien dat je vertrouwen in hen hebt. Tegelijkertijd worden zij uitgedaagd om deze doelen te bereiken, wat voor extra motivatie op de werkplek zorgt. Je moet ervoor zorgen dat de werkdruk niet te hoog wordt, want dat zou op lange termijn contraproductief kunnen zijn en averechts werken. De werksfeer zou er erg onder lijden. Hoge, haalbare doelen daarentegen creëren een positieve werksfeer en motiveren werknemers extra.

Investeren in werknemers

Natuurlijk brengt de investering van werkgevers in werknemers risico’s met zich mee. Er is geen garantie dat de investering zal renderen. Om een positieve werkomgeving te creëren, is het echter van essentieel belang in werknemers te investeren. Werknemers stellen het zeer op prijs als het bedrijf mogelijkheden biedt voor bijscholing en zelfontplooiing.

 

De meeste mensen willen altijd hun kennis ontwikkelen en uitbreiden. Het maakt hen ook positiever en de meesten zullen minder geneigd zijn het bedrijf te verlaten. Voor zowel werkgevers als werknemers is investeren in human resources een win-winsituatie.

Naast investeren zijn er nog veel andere dingen die je kunt doen om uw bedrijf aantrekkelijker te maken voor werknemers. Flexibele werktijden of een kantoor aan huis zijn helemaal in. Vooral de jongere generaties hechten veel belang aan flexibele werkgevers.