Wannagive
Image default
Kinderen

Hoe onderhoudt je je fiets?

Hoe onderhoudt je je fiets?

Voor degenen die regelmatig fietsen, is routineonderhoud van vitaal belang om de fiets goed te laten werken. Controleer je remblokken voor elke rit. Remblokken slijten normaal gesproken en moeten minstens één keer per jaar worden vervangen. Als je niet zeker weet of je remmen aan vervanging toe zijn, kijk dan eens naar het rubberen gedeelte van het remblok waar het het wiel raakt. Is er slijtage aan dit onderdeel, dan is het tijd voor nieuwe remmen. Je kunt dit ook testen door je vinger op elk wiel te plaatsen en deze met lichte druk naar beneden te duwen. Als je druk voelt van beide kanten van je vingers, dan betekent dit dat de ene kant dichterbij is dan de andere. Dit betekent dat er problemen kunnen zijn met hoe goed ze presteren. Vooral voor je kinderfiets 14 inch en je mountainbikes is dit belangrijk om te controleren omdat dit je veiligheid kan kosten.

Inspecteer je banden voordat je het huis verlaat

Inspecteer je banden voordat je het huis verlaat. Controleer op sneden, scheuren of andere beschadigingen. Het is een goed idee om te controleren of je banden goed zijn opgepompt en de juiste spanning hebben. Je wilt er ook voor zorgen dat ze voldoende profiel hebben, zodat ze niet van de weg glijden als het regent of sneeuwt. Als een band te ver is afgesleten, overweeg dan om deze te vervangen door een nieuwe voordat je je volgende rit gaat maken.

Controleer de ketting op stijfheid of roest

Controleer de ketting op stijfheid of roest. Vervang versleten of roestige kettingen zo snel mogelijk. Let op slijtage ten minste één keer per maand en vaker als je een mountainbike hebt of in natte omstandigheden rijdt. Knijp de schakels samen. Ze moeten gemakkelijk kunnen bewegen zonder tegen elkaar aan te plakken of te schuren. Als je niet weet hoe je je ketting moet controleren, breng hem dan samen met je fietstassen dubbel naar je plaatselijke fietsenwinkel voor hulp. Ze zullen je waarschijnlijk vertellen dat je een ​​oplossing moet kopen om roest en stijfheid van de ketting van je fiets te voorkomen.

Smeer de ketting minstens twee keer per maand

Smeer de ketting minimaal twee keer per maand. Een droge ketting slijpt en verslijt sneller dan een ketting die goed gesmeerd is. Zorg er dus voor dat je fiets goed geolied is. Zoek naar producten die veilig zijn voor het milieu en voor jezelf. Gebruik indien mogelijk alleen biologisch afbreekbare stoffen. Het laatste wat we willen op onze fietsen is olie dat lekt. Vermijd waar mogelijk producten op basis van aardolie. Ze kunnen in sommige gevallen allergische reacties en huidirritatie veroorzaken of lakschade veroorzaken.

Maak je fiets schoon na elke rit

Maak je fiets na elke rit schoon. Dit lijkt veel werk, maar het is belangrijk voor de levensduur van je fiets en voor de veiligheid van jou en anderen op de weg. Dit is ook belangrijk als je alleen fietst als oefening of als je met je werktas naar je werk gaat. Door je fiets schoon te maken, ben je zeker van je veiligheid, dus vergeet dit niet te doen.J e kunt een zachte doek of borstel gebruiken om vuil of stof dat zich op je fiets heeft opgehoopt, weg te vegen.