Wannagive
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe en waarom moet je een gazon verticuteren?

“Organisch” wordt meestal als iets goeds beschouwd, maar organische viltlaag kan een probleem worden, waardoor het nodig wordt een gazon te verticuteren. Dit is waarom.

 

Denk aan een gazon met drie niveaus:

 

De grassprieten zelf: 

Dit is het niveau dat u ziet. U zult de resultaten van uw gazononderhoud op dit niveau zien, maar veel van de “actie” vindt op een lager niveau plaats.

 

De bodem

De viltlaag tussen de grassprieten en de bodem

Een groen gazon begint met een goede bodem, waarin de wortels van uw gras zitten. Een ideale bodem is een bodem die:

 

  • Gelijkmatig vochtig wordt gehouden

  • Een goede beluchting heeft

  • een pH-waarde heeft van ongeveer 6,5

  • Voldoende voedingsstoffen bevat

 

Wanneer moet u uw gazon verticuteren?

Een viltlaag van een halve centimeter kan hand in hand gaan met deze bodemvereisten. Zo’n viltlaag werkt als een soort mulch. Het matigt de temperatuur van de bodem en helpt vocht vast te houden. Wanneer microben in de bodem het afbreken, komen er voedingsstoffen in de bodem vrij.

 

Maar soms hoopt het organisch materiaal waaruit die viltlaag bestaat, zich sneller op dan het kan afbreken. Ze wordt te dik (2,5 cm of dikker), wat tot de volgende problemen leidt:

 

  • Het vormt een barrière die het wortelsysteem berooft van lucht, water en voedingsstoffen.

  • Het bevordert insectenplagen.

  • Ziekten krijgen sneller vat op het gazon.

 

Grasvelden met een dikke viltlaag worden sponsachtig. Wanneer u uw gazon maait, zakken de wielen van de maaier op deze plekken naar beneden, waardoor het maairesultaat lager is. Hierdoor kunt u uw gazon niet op de ideale hoogte maaien.

 

U hoeft de laag vilt niet eens per se te meten om vast te stellen dat er problemen zijn. Probeer gewoon met uw vinger door de grond te prikken: Als dat te moeilijk is, hebt u waarschijnlijk een vilt probleem.

Het voorkomen van een vilt probleem

Aangezien een viltprobleem het resultaat is van een snellere opbouw van nieuw organisch materiaal dan het oudere organisch materiaal kan afbreken, moet u praktijken vermijden die ertoe leiden dat uw gras te snel groeit. Bijvoorbeeld niet doen:

 

  • Het gras meer water geven dan nodig is

  • Het gras voeden met een stikstofrijke meststof

  • Geen onnodig gebruik van pesticiden kan ook helpen voorkomen dat u uw gazon moet verticuteren. De aanwezigheid van wormen helpt bij de afbraak van vilt. Pesticiden doden helaas de wormen.

 

Verticuteren als onderdeel van gazononderhoud

Als preventie faalt, ligt de oplossing in verticuteren. “Onder verticuteren verstaat men het mechanisch verwijderen van een te dikke laag vilt uit een gazon. Verticuteren is lang niet zo’n belangrijk onderdeel van gazononderhoud als maaien. Sommige huiseigenaren hoeven hun gazon zelfs nooit te verticuteren. Sommige grassoorten zijn gewoon niet zo gevoelig voor de opbouw van vilt als andere. 

 

Maar als vilt een probleem wordt in een gazon, mag u niet vergeten hoe belangrijk het is om het aan te pakken, want de gezondheid van uw gras op lange termijn staat of valt met het vinden van een oplossing. Die oplossing kan twee vormen aannemen: verticuteren of beluchten.

 

Hoe uw gazon verticuteren

Verticuteren is de gemakkelijkste optie omdat het eenvoudig met een hark kan worden gedaan. Duw de tanden van de hark diep door het gras, zodat ze de viltlaag bereiken die eronder ligt. Als u een laag seizoen gras hebt, kunt u uw gazon verticuteren op hetzelfde moment dat u het om andere redenen aan harkt. Dit is waarom:

 

In het vroege voorjaar en het vroege najaar komen de grassen van het koude seizoen in hun groeiperiode. Op deze momenten verticuteren is ideaal, omdat ze dan sneller herstellen van de stress van het verticuteren. Deze tijden vallen toevallig samen met het harken om het gazon op te schonen in het vroege voorjaar en het blad van het gazon harken in het najaar.

 

Voor huiseigenaren met warm gras is dit niet zo handig. Verticuteer gazons met warm seizoen grassen in het late voorjaar, net wanneer ze “tot hun recht komen” en het snelst zullen herstellen van het verticuteren.

 

Een bolle verticuteerhark is beter dan een gewone bladhark om een gazon te verticuteren. En een zogenaamde “verticuteerhark” is de beste hark van allemaal. Maar maak u geen zorgen over het type hark dat u gebruikt. Elke diepe hark die u gebruikt is beter dan niets, vooral als u elk jaar trouw harkt.

 

Verticuteren vs. kernbeluchting

Van de twee oplossingen is verticuteren zeker te verkiezen boven kernbeluchting, omdat voor kernbeluchting een mechanisch apparaat nodig is. Helaas kan het zijn dat u geen keuze heeft. De ernst van de situatie bepaalt welke oplossing wordt toegepast. Verticuteren is voor milde gevallen. U weet achteraf dat het heeft gewerkt als uw gras er het volgende jaar beter uitziet.

 

Als de gezondheid van het gras niet verbetert, kan dat betekenen dat u een ernstiger geval hebt. Mogelijk is kernbeluchting nodig voor uw gazon. Dit kan het beste in de herfst gebeuren. Als uw grond sterk verdicht is, is dat een andere reden om uw gazon te beluchten.

 

U hebt drie opties als het gaat om kernbeluchting:

 

Huur een hovenier om het werk te doen.

Huur een beluchtingsmachine.

Koop een verticuteermachine.

 

Het verticuteren van een gazon met een beluchter zal waarschijnlijk geen jaarlijks terugkerende klus zijn. Wanneer het niet in gebruik is, zal dit grote apparaat ruimte innemen in uw garage of berging. Een uitzondering kan worden gemaakt als u een tractor of een zitmaaier bezit, omdat u voor deze machines een hulpstuk kunt kopen waarmee u uw gazon kunt beluchten.

 

Als u dit werk fysiek niet aankunt, niet in de buurt van een verhuurcentrum woont of gewoon niet van gadgets houdt, kan het zinvol zijn een hovenier in te huren om dit werk te laten doen. Anders is kopen of huren een prima optie.

 

Gerelateerde artikelen

Tuinposters

Lekker vertoeven op een loungeset in de avond

De sierbestrating van deze expert past bij uw tuin in Den Bosch