Wannagive
Image default
Zakelijk

Alles over gelaatsbescherming

Alles over gelaatsbescherming

Gelaatbescherming is een term die wordt gebruikt om persoonlijke beschermmiddelen aan te duiden die bedoeld zijn om de ogen en het gezichtsvermogen van de drager te beschermen. Gelaatbescherming bestaat in vele vormen, waaronder veiligheidsbrillen, gelaatsschermen en helmen met vizieren.

De gevaren om zonder gelaatbescherming te werken

Er zijn talrijke gevaren waaraan jouw gezicht kan worden blootgesteld. Fel licht, bijvoorbeeld, is onaangenaam en kan je ogen beschadigen; daarom moet je in de zon een zonnebril dragen. Minder bekend zijn de risico’s die worden veroorzaakt door rondvliegende spetters of gevaarlijke deeltjes, zoals houtsplinters of druppels chemicaliën. Deze kunnen ernstige verwondingen en zelfs blindheid veroorzaken. Om je tegen dit soort gevaar te beschermen, moet je een gelaatsscherm of een veiligheidsbril met zijkapjes dragen. Een veiligheidsbril is ook nuttig om jouw ogen te beschermen tegen opwaaiende stofdeeltjes en chemische sprays.

Het kan nodig zijn je gezicht te beschermen tegen vuur of elektriciteit. Je kunt ook worden blootgesteld aan straling, bijvoorbeeld in de vorm van lasers of UV-licht. Op basis van jouw situatie bepaalt je wat voor bescherming je nodig hebt.

De bril

Een zonnebril is de meest gebruikelijke vorm van oogbescherming, maar beschermt de rest van je gezicht niet. In andere gevallen, wanneer je wel jouw ogen, maar niet de rest van uw gezicht moet beschermen, kunt u een beschermende bril dragen, die gehard glas bevat dat sterk genoeg is om een stoot te weerstaan. Naast zonnebrillen zijn er ook andere modellen, zoals een anti-slip-neusbrug, een UV-beschermlaag inclusief UTM’s, een elastieken band, een platinum coating die beschermt tegen krassen en condens of een extra ruim gezichtsveld.

Gelaatscherm

In veel gevallen is het afschermen van de ogen niet voldoende. Splinters kunnen immers ook in de mond of neus terechtkomen. Het is daarom beter om een gelaatsscherm te gebruiken dat, zoals de naam al zegt, jouw hele gezicht beschermt.

Deze maskers zijn verkrijgbaar in verschillende versies, waaronder standaard, of met helmbevestigingsopties. Ze kunnen ook worden gekocht in combinatie met ademhalingsbescherming of in gaas in plaats van kunststof.

Lasbescherming

Gezichtsbescherming is noodzakelijk voor lassers vanwege de intense hitte, het licht en de straling die bij het lassen vrijkomen. Een goed voorbeeld van een dergelijk product is de 3M Speedglas 100. Dit lasmasker zorgt dat jouw ogen en gezicht beschermt zijn tegen het intense licht, de hitte en de straling die vrijkomen tijdens het lassen. Het gelaatsscherm is gemaakt van een optisch heldere kunststof.