Wannagive
Image default
Attracties

8 leukste dingen om te doen op Curaçao

Als je aan Curaçao denkt, begin je waarschijnlijk te dromen over ontspannen aan witte palmstranden met het blauwste water en het verkennen van kleurrijke huizen. Wat te doen op Curacao? Dat kan natuurlijk op het eiland, maar er is veel meer te doen op Curaçao dan alleen dat! Ik had niet verwacht een serieuze klim te maken met beide handen en voeten om de top van een berg te bereiken, te zwemmen met een stel zeeschildpadden of om flamingo’s te besluipen om ze te fotograferen!

Maar voordat ik ga beginnen met het opsommen van alle dingen die er te doen zijn op Curaçao, wil ik je eerst wat meer over het eiland vertellen!

Curaçao is een van de drie ABC-eilanden en de hoofdstad van de Nederlandse Antillen, gelegen op ongeveer 65 kilometer voor de noordkust van Venezuela.

Het weer op Curaçao is het hele jaar door zonnig en warm. Het natte seizoen duurt van oktober tot december, maar ik was er in november en hoorde alleen ’s nachts zware regen vallen. Tijdens mijn ene week op het eiland had ik maar 3 dagen met 10 minuten motregen, dus ik zou zeggen dat het nogal overdreven is om het een nat seizoen te noemen. Het hoogseizoen is van half december tot half april. Dus ik zou zeggen dat het laagseizoen de beste tijd is om Curaçao te verkennen.

 

Enkele praktische tips

  • Zorg ervoor dat u een auto huurt, zodat u het eiland kunt verkennen. Wij deden dit bij Veilig Auto Huren Curacao. Super fijne service en verschillende soorten auto’s. Leuk is om een jeep te huren op Curacao.
  • Draag losse en lichtgewicht katoenen kleding. Neem geen synthetische stoffen mee. Het klimaat is extreem heet en vochtig en je zult geen strakke synthetische kleding kunnen verdragen.
  • Als u voor een verkeerslicht stopt, zorg er dan voor dat u de auto stopt op de stopstreep. De meeste verkeerslichten zijn “intelligent” en reageren op de voertuigen die voor de lichten stoppen. Ik stond voor een stoplicht dat niet op groen sprong, omdat ik het niet wist, totdat een dame het me vertelde.
  • Curaçao heeft een aantal avond winkelcentra zoals Sambil (tot 22.00 uur), Bloempot (tot 20.00 uur) en Zuikertuin (tot 19.00 uur). Bij Zuikertuin is ook een grote apotheek voor het geval je daar behoefte aan hebt.
  • Houd er rekening mee dat de Koningin Emmabrug in Willemstad, die de wijk Punda en Otrobanda verbindt, vaak open gaat om schepen door te laten (zelfs enorme cruiseschepen!). Afhankelijk van de grootte van het schip kan dit even duren. Zorg dat je op tijd en aan de rechterkant de brug verlaat. Als het langer dan 10 minuten opengaat, kun je de gratis veerboot nemen. Anders moet je gewoon wachten.
  • Parkeren bij Willemstad is gemakkelijk en gratis! Ik parkeerde de auto meestal op de grote parkeerplaats bij het Waaigat.

 

Hoe lang moet je blijven?

Ik verbleef 8 nachten, wat genoeg was om zowel te ontspannen als het eiland te verkennen.

Ontdek de kleurrijke hoofdstad Willemstad

Willemstad is vrij groot (117 km²) en bestaat uit veel verschillende gebieden. Het oude stadscentrum is echter vrij klein, maar leuk om te verkennen met al zijn pastelkleurige koloniale huizen. Ik vond het vooral leuk om de vele kleurrijke wijken te verkennen.

Flamingo’s spotten

Er zijn twee hoofdgebieden op Curaçao waar je flamingo’s kunt spotten; Saliña Sint Michiel op weg naar Bullenbaai en Sint Willibrordus. Ik bezocht beide en zag in de verte wat flamingo’s bij Sint Michiel. Maar de beste plek om flamingo’s te zien was zeker Sint Willibrordus! Je kunt ze redelijk dichtbij benaderen als je laag blijft en langzaam beweegt. Ik voelde me als een leeuw die zijn prooi besluipt! Veel mensen zeggen dat je ’s morgens vroeg meer kans hebt om ze te zien, maar ik passeerde Willibrordus zowel ’s ochtends als’ s middags en de flamingo’s waren er altijd!

De Christoffelberg beklimmen, het meest avontuurlijke ding om te doen op Curaçao

Dit is een van de meest avontuurlijke dingen om te doen op Curaçao en zeker niet iets voor angsthazen. De Christoffelberg beklimmen is niet zomaar een doorsnee wandeling. Het tweede deel van de wandeling is behoorlijk steil en bestaat voornamelijk uit het beklimmen van rotsen met zowel handen als voeten. Zelfs op de top vind je niet veel vaste grond!

Begin de wandeling zo vroeg mogelijk, aangezien het klimaat op Curaçao al behoorlijk ondraaglijk is tijdens het doen van normale activiteiten. De vochtigheid en hitte maken deze wandeling erg zwaar. Het park gaat om 6.00 uur open. Na 10.00 uur mag je niet meer aan de wandeling beginnen.

Om deze wandeling te doen, draag je losse en lichtgewicht katoenen kleding en fatsoenlijke schoenen zoals sneakers of wandelschoenen (geen converse all stars, ze geven niet genoeg steun). Gebruik anti muggenspray en neem een handdoek mee om je gezicht en lichaam af te vegen, want je gaat HARD zweten!

Je kan het eerste deel van de berg ook met de auto betreden.

 

Kijk hoe de golven beuken bij Shete Boka

Shete Boka is het mooiste nationale park van Curaçao. Het betekent zeven inhammen. Gigantische golven van de Caribische Zee vormden deze inhammen. Het is zeker een indrukwekkend gezicht om het schouwspel van golven die in deze rotsformaties breken te zien. Mijn favorieten waren Boka Pistol, waar het water echt de lucht in wordt geblazen, en Boka Wandomi, een natuurlijke brug.

Zwemmen in een zeegrot

Curaçao heeft veel zeegrotten. Ik besloot te zwemmen in de geheime Tomasito-grot. Het is een echt verborgen juweeltje, gelegen op het privéterrein van het resort Kura Hulanda. Vraag de receptie van het hotel hoe je er moet komen.

Snorkelen met zeeschildpadden

Zorg ervoor dat je je snorkelspullen mee nemen naar Curaçao, want hier zijn veel kleurrijke vissen te spotten! Bij Playa Grandi kun je zelfs zwemmen met VEEL zeeschildpadden. De reden waarom hier zoveel schildpadden leven, is omdat de vissers hier hun vangst schoonmaken en de visdelen terug in zee gooien. Ik begon ’s ochtends te snorkelen bij Playa Grandi voordat de reisgroepen arriveerden. Het was veel leuker. Nadat de groepen zijn gearriveerd, worden de schildpadden een beetje rusteloos en bijten ze soms zelfs!