Wannagive
Image default
Gezondheid

6 Manieren om je gezin stabiel te houden wanneer psychische aandoeningen thuis toeslaan

Voor een kind kan het beangstigend, verwarrend en bijna ondraaglijk zijn om getuige te zijn van een geestesziekte bij een van de ouders van het gezin. Als een geestesziekte een persoon overneemt, gaat het een eigen leven leiden. Het neemt het lichaam over. Bijvoorbeeld: De moeder ziet er nog steeds uit als de moeder, maar dat is ze niet meer. Voor haar kinderen betekent dit het ontstaan van gevoelens van verraad, verlating, zelfverwijt, en een bron van schaamte voor de familie.

Een geestesziek ouder binnen het gezin?

Geen wonder dat kinderen in het bijzonder risico lopen als een ouder binnen het gezin geestelijk ziek is. Het is niet zoals kanker of diabetes. Heel vaak kunnen ze er niet eens over praten, want als ze dat doen, worden ze verstoten door hun leeftijdsgenoten en andere volwassenen die zich afvragen of het “besmettelijk” is.

Voor een gezin, als de vrouw geestesziek wordt en wordt gediagnosticeerd met bijvoorbeeld schizofrenie, wordt de vader plotsklaps een alleenstaande ouder.

In dit blog acht manieren waarop je de dingen zo solide, stabiel en veilig mogelijk kunt houden voor je eigen kinderen en hoe je je kinderen kunt helpen om de storm van een geestesziekte van een ouder te doorstaan.

1. Zorg voor stabiliteit

Kinderen hebben stabiliteit nodig voor hun psychologische gezondheid. Maar een geestelijk zieke ouder is het tegenovergestelde van stabiel. Zorg voor een stabiele andere factor binnen het gezin. Zoals een goede oppas voor de kinderen. Het liefst iemand met ook haar eigen gezin. Iemand die jouw kinderen meeneemt naar plaatsen waar ze ook met haar eigen kinderen naar toe zou gaan. Iemand die net als ze met haar eigen kinderen doet, naar een pretpark gaat, koekjes bakt en naar sport of muziekles brengt.

2. Therapie

Therapie voor kinderen van geestelijk zieke ouders is geen wondermiddel; het is hard werken. Door je kinderen de kans te geven naar een therapeut te gaan, help je hen om de ziekte van hun moeder en complexe kwesties zoals zelfverwijt, woede, verraad en schaamte binnen de familie te verwerken, en om eerlijk te praten met iemand anders dan hun ouder.

3. Geef ze steun van leeftijdsgenoten

Kinderen van geestelijk zieke ouders hebben een veilige omgeving nodig waar ze hun donkerste en angstaanjagendste fantasieën, gedachten en vragen kunnen uiten, en waar ze terecht kunnen bij kinderen die met hen meeleven.

4. Neem een therapiehond

Therapie met honden, paardachtigen en andere dieren maakt deel uit van de geaccepteerde therapie voor getraumatiseerde kinderen. Het dier is een metgezel waarmee ze kunnen praten, die ze kunnen vasthouden, liefhebben en kalmeren, en het werkt twee kanten op.

5. Weg met zelfverwijt

Leer je kinderen over de ziekte van hun ouder het volgende:

  • ze hebben de ziekte niet veroorzaakt;
  • ze hebben het niet in de hand;
  • ze kunnen het niet genezen.

De kinderen blijven ondanks alles toch hoop houden voor hun moeder. Maar na verloop van tijd zijn deze drie punten bevrijdend.

6. Wees op je best ondanks alles

Door alles heen moet de gezonde ouder, altijd zijn of haar best proberen te doen. Dat betekent dat je de avond ervoor de lunch klaarmaakt, je kinderen naar school brengt, verjaardagsfeestjes geeft (wat lastig kan zijn als alleenstaande vader met allemaal moeders) en speelafspraakjes regelt – zelfs als je relatie somber en hopeloos lijkt.

Maar het betekent ook dat je goed voor jezelf moet zorgen. Misschien betekent dat een wekelijkse massage, een avondje uit met vrienden, schaatsen, een instrument of een nieuwe taal leren, naar de sportschool gaan, of een therapeut bezoeken voor je eigen emotionele en psychologische behoeften.