Wannagive
Image default
Aanbiedingen

Puzzels

Soorten puzzels

Sinds de tweede helft van de 18e eeuw maakt men al legpuzzels. Een puzzel heeft verschillende definities. Zo kan een puzzel een raadsel betekenen waarvan de uitkomst nog onbekend is. Ook kan het een hersenkraker zijn, zoals een sudoku, kruiswoordraadsel of een Zweedse puzzel. Een legpuzzel is een ander soort puzzel. Deze puzzel is gemaakt van stevig papier of hout dat in stukken is gesneden. Meestal betreft het een stuk papier of hout met een mooie, grappige of interessante afbeelding erop. Mensen proberen dan, met of zonder voorbeeld, alle stukjes op de juiste plek te plaatsen om op die manier de puzzel compleet te maken. Met als eindresultaat: het complete plaatje. 

 

Kinderpuzzels

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens een puzzel gemaakt. Vooral kinderen zijn vaak geïnteresseerd in het maken van puzzels. Dit is niet alleen leuk voor ze, het ontwikkeld hun hersenen en bepaalde vermogens ook. Zo is het goed voor de hand-oog-coördinatie van de kinderen en het helpt hun om kleuren te onderscheiden. Al met al is het maken van puzzels goed voor de ontwikkeling van kinderen. Zo kunnen ze beginnen met een puzzel met figuurtjes. Daarna kunnen ze over naar een legpuzzel zoals de meeste mensen die kennen. Dit begint met ongeveer 10-20 stukjes maar hoe ouder ze worden, hoe meer stukjes. Dit kan gaan tot maar liefst een puzzel met 500 stukjes.

 

Volwassenen en puzzels

Niet alleen voor kinderen maar ook voor veel volwassenen wordt het maken van legpuzzels gezien als iets leuks. Dit zullen dan wel wat ingewikkeldere legpuzzels zijn dan die voor de kinderen. Zo kunnen ze een bepaalde vorm hebben, 3D-puzzels of bijvoorbeeld puzzels met alleen maar dezelfde kleur stukjes. Er zijn getekende puzzels zoals van Jan van Haasteren of puzzels met een afbeelding van een foto erop. Ook kan de hoeveelheid stukjes een belangrijke rol spelen binnen de moeilijkheidsgraad van een puzzel. Zo bestaat een legpuzzel 1000 stukjes maar ook legpuzzels van 5000 of 6000 stukjes. Dit is zeker een uitdaging voor veel puzzelliefhebbers. 

 

Puzzel wedstrijd

Naast dat puzzelen leuk is als tijdverdrijf bestaan er ook echte puzzel wedstrijden. Er bestaat zelfs een Nederlands Kampioenschap legpuzzelen. Hier kan je als team aan deelnemen. De bedoeling is dat je lekker gaat puzzelen met elkaar. Toch zit er wel een element van competitie bij dit kampioenschap. Het team dat als eerste klaar is heeft gewonnen. Daarnaast zijn er voor de eerste vijf teams ook leuke prijzen te winnen in de vorm van, jawel, puzzels. Ook zijn er in verschillende gemeentes puzzel wedstrijden. De strekking van deze wedstrijden is allemaal hetzelfde: zorgen dat je als eerste de puzzel af hebt. 

 

Waarom puzzelen?

Al met al is puzzelen een populaire bezigheid in Nederland. En niet alleen hier maar overal ter wereld wordt er meegedaan aan deze hobby. Mensen reizen af naar verre landen om een bepaalde puzzel te bemachtigen en er wordt fanatiek meegedaan aan kampioenschappen of puzzelclubs. Puzzelen is dus niet alleen leuk om te doen, het brengt mensen ook samen en het is leerzaam. Het zorgt ervoor dat je tot rust kan komen en geeft je een moment om je ergens helemaal voor in te zetten.