Wannagive
Image default
Bedrijven

Huis verkopen via Funda

De meeste huizen binnen Nederland worden verkocht via Funda. Dit platform van makelaarsorganisatie NVM is al jaren ontzettend populair binnen Nederland. Je huis verkopen via Funda is daarom sowieso al een goed idee. Maar hoe verkoop je je huis via Funda? Wij zetten de zes stappen voor je op een rijtje.

 

Stap 1: Voorbereiden van de verkoop

Bij de voorbereiding zorg je ervoor dat je huis op een zo aantrekkelijk mogelijke manier op de markt verschijnt. Hiervoor gelden de volgende kernelementen.

–        Het verkoopproces van je huis

Het verkoopproces bestaat uit zes stappen. Je vindt eerst een verkoopmakelaar. Vervolgens komt je huis in de verkoop. Geïnteresseerden komen je huis bezichtigen. Daarna komt het tot een onderhandeling die resulteert in de koopakte. Ten slotte wordt je huis opgeleverd aan de kopers.

–        Verkoopmakelaar of niet?

Bepaal of je je huis wilt verkopen met of zonder verkoopmakelaar. Je kunt je huis prima verkopen zonder hiervoor een makelaar in te schakelen, al kost dit wel veel tijd en moeite. Je bespaart er echter wel een hoop kosten mee.

–        Verkooprijs bepalen

Vaak wordt deze prijs door een makelaar bepaald. Dit is afhankelijk van de staat van het huis, de transacties van vergelijkbare huizen in de buurt, de vraag van kopers en de persoonlijke omstandigheden van jou als verkoper.

–        Huis verkoop-klaar maken

In deze stap verzamel je alle benodigde papieren om je huis te kunnen verkopen. Dit zijn onder meer de lijst van zaken in je huis en een vragenlijst. Daarnaast heb je een eigendomsbewijs en een aanslagbiljet met daarop alle belastingen vanuit de gemeente. Een legitiematiebewijs is nodig voor het dossier van de makelaar.

 

Stap 2: Verkoopmakelaar zoeken

In de tweede stap ga je op zoek naar een verkoopmakelaar, behalve als je besloten hebt om je huis zelf te verkopen. Je vindt de ideale verkoopmakelaar voor jou door de volgende dingen te doen:

–        Bekijk de recensies en beoordelingen van verschillende makelaars

–        Bekijk de website van verschillende makelaars

–        Bekijk de sociale media van verschillende makelaars

–        Ga op verschillende kennismakingsgesprekken

 

Stap 3: De onderhandelingen

Na de eerste bezichtigingen komt er uiteindelijk een bod binnen voor je huis. Hoe haal je alles uit dit bod en krijg je de maximale prijs? Als je een bod krijgt, wordt je hiervan op de hoogte gesteld door de Funda makelaar. Je kunt dit bod direct accepteren of afwijzen, of een tegenvoorstel doen. Pas zodra je een tegenvoorstel doet, ben je echt in onderhandeling.

Dit proces wordt verder grotendeels afgehandeld door je makelaar. Hij of zij regelt het contact met de kopende partij en stelt jou alleen op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

 

Stap 4: De daadwerkelijke verkoop

De onderhandelingen zijn achter de rug en je kunt over gaan tot de verkoop van je huis. Wat komt hier allemaal bij kijken? Voordat de verkoop kan plaatsvinden, heb je als verkoper een meldplicht. Hierin moet je alle gebreken van de woning delen met de nieuwe eigenaar, ongeacht of ze zichtbaar of onzichtbaar zijn. De koper kan zo zijn keuze nog aanpassen. Houd je bepaalde informatie achter en komt dit later uit? Dan kun je hiervoor nog aansprakelijk gesteld worden in de vorm van een boete.

Pas zodra je je handtekening onder de koopakte hebt gezet, kun je niet meer terug als verkopende partij. Zolang de handtekening nog niet is gezet, kun je ten alle tijden nog onder de koop uit. Ook de eerste drie dagen na het zetten van de handtekening kan de verkoop nog afgebroken worden. Dit heeft alles te maken met de bedenktijd van de koper. Als de koper zijn verplichtingen niet na kan komen, heb je als koper recht op 10% van de waarborgsom.

 

Stap 5: Nieuwe hypotheek afsluiten

Als je huis daadwerkelijk verkocht is, is het tijd om een nieuwe hypotheek af te sluiten voor je nieuwe woning. Je kunt je huidige hypotheek meenemen naar je volgende woning of hiervoor een nieuwe afsluiten. De restschuld van je huidige hypotheek wordt betaald met de opbrengst van je huis. Bij een overwaarde mag je de restwaarde vrij besteden. Als je een restschuld overhoudt, kun je met de bank bespreken hoe je deze op gaat lossen.

 

Stap 6: Oplevering van het huis

Als het tijd is voor de sleuteloverdracht, ben je als verkopende partij verplicht het huis in goede staat op te leveren. Dit is afhankelijk van de afspraken die hierover zijn gemaakt in de koopakte. Zorg dat alle spullen die achterbleven ook daadwerkelijk nog in het huis staan en maak alles netjes nog even schoon. Na de eindinspectie volgt de sleuteloverdracht waarmee het verkoopproces wordt afgesloten.