Wannagive
Image default
Eten en drinken

Hoe lang is wijn drinkbaar

Hoe lang is wijn drinkbaar

Je krijgt vast wel eens een mooie wijn, of misschien koop je wel eens wat lekkers. Open je de fles dan direct? Of laat je hem nog een poosje staan in de hoop dat hij lekkerder wordt? Sommige wijnen hebben wat tijd nodig om in topconditie te komen, soms wel een paar jaar!

Van de wijnen die in Nederland verkocht worden is bijna alles al gewoon op dronk, rond de 95%. Er zijn echter wijnen die beter worden als je ze langer bewaart, ze evolueren. Vaak zijn dit de wat duurdere wijnen met ook wat meer kracht. Men heeft hier voor rode wijn vaak te maken met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah en voor witte wijn met Chardonnay, Riesling en Sémillon.

Wil je je wijn op een goede manier bewaren? Dan is een aantal factoren van belang. Als eerste de temperatuur; deze mag nooit boven de 24 graden en nooit onder de 4 graden komen. Ook kan UV licht schadelijk zijn voor jouw wijn. Wil je zeker weten dat je wijn niet beïnvloed door invloeden van buitenaf, dan is een klimaatkast waarschijnlijk een goede optie voor jou.

Wijn bevat van nature een aantal conserveringsmiddelen waaronder alcohol, tannine en zuur. Soms voegt een wijnmaker ook wat sulfiet toe om de wijn wat langer houdbaar te maken. Hoe lang kun je een wijn bewaren? Verschillende wijnen hebben een verschillende houdbaarheid, variërend van 1 jaar (lichte fruitige witte wijnen) tot wel 100 (de kostbare toppers uit Bourgogne of Bordeaux).

Een geopende fles wijn zal meestal nog een paar dagen goed blijven. Heb je echter een fles rode wijn open op het aanrecht laten staan, dan kan het dat deze na één dag al niet meer lekker is. Er zijn overigens genoeg hulpmiddelen die je helpen bij het langer bewaren van een wijn. Zo kun je een fles vacuüm pompen, of met gebruik van argon de wijn door de kurk heen schenken zonder zuurstof in de fles te laten komen!

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen of je wijn nog goed is: door hem te drinken! Stinkt je wijn naar karton of is hij zuur? Helaas is hij dan waarschijnlijk niet meer goed. Soms kan het goed beluchten van een wijn nog helpen om nare geuren te verwijderen.

https://biodivino.nl/