Wannagive
Image default
Auto's en Motoren

GPS Auto tracker kopen? Dit is wat je moet weten.

GPS auto trackers zijn voor wagenparkbeheerders, bedrijven en voor mensen die een auto leasen niet meer weg te denken. Veel bedrijven plaatsen GPS trackers in bedrijfs-, service- of vrachtwagens. Hiermee kan worden nagegaan waar de wagens zich bevinden. In dit blog nemen we je mee naar de impact van zo’n GPS auto tracker.

Wat is een GPS autotracker?

Het is eigenlijk niets meer of minder dan kastje dat je via een OBD-connector koppelt aan jouw auto. Nu zal je je waarschijnlijk afvragen wat een OBD-connector is? OBD staat voor OnBoardDiagnostics en wordt gebruikt om de auto te kunnen uitlezen. Door via de OBD-contact met een auto te maken kan informatie uitgewisseld worden tussen de ECU (boordcomputer) van de auto en het gebruikte diagnosesysteem. Dit betekent dat aan de hardware ook software verbonden is. Afhankelijk van de software van het diagnosesysteem kan via OBD gezocht worden naar foutcodes en andere data bekeken worden. De OBD gps tracker kan gebruik maken van zowel GPS-, Rittenregistratie- en/of Rijgedrag analyse-software. De OBD gps tracker geeft met de geïntegreerde GPS-chip via connector continue (24/7) de positie van je auto weer (real-time). Hierdoor is het mogelijk om ritten te tracken, live locaties te zien en rijgedrag inzichtelijk te maken.

Waarom zou je een GPS auto tracker kopen?

Een populaire misvatting die mensen hebben, is dat het hebben van een alarm diefstal zal voorkomen. Hoewel deze methode in het verleden misschien heeft gewerkt, komen autoalarmen nu te vaak voor en zijn ze een ergernis geworden. Vaak gaan ze af zonder enige aandacht en worden ze dus inefficiënt. En het hebben van locatiebewakingsdiensten kan veel kosten, vaak meer dan de meeste mensen zich kunnen veroorloven. Daarbij bestaat er een verschil in beschikbare financielemiddelen tussen particulieren en bedrijven. Een particulier rijdt misschien niet in een voertuig dat de moeite waard is om deze diensten te hebben, maar waardevol genoeg om te zijn uitgerust met een beveiligingssysteem. Daarom is er een nieuw kosteneffectief alternatief ontwikkeld om jouw voertuig(en) te volgen, namelijk de GPS autotracker.

GPS-trackers komen steeds vaker voor naarmate de beveiligingseisen blijven toenemen. Het vinden van het juiste GPS-trackingapparaat kan lastig zijn, maar met deze richtlijnen wordt het vinden van een passende GPS tracker een eitje:

  • Weet wat mijn budget is en hoeveel ik bereid ben te investeren.
  • Zoek een gerenommeerd bedrijf dat GPS-trackers maakt.
  • Begrijp het verschil tussen een hard-wired en plug-and-play tracker.
  • Kosten inclusief GPS-installatie en configuratie.
  • Verbinding met een compatibel GPS-trackingplatform.

Met een GPS-tracker op jouw auto of vrachtwagen kun je dus altijd de livelocatie volgen. Dit betekent dat de autoriteiten precies kunnen achterhalen waar jouw voertuig naartoe rijdt als deze is gestolen.

GPS-tracking voor jouw voertuig(en) kan jou ook helpen geld te besparen op jouw verzekering. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen bieden tegenwoordig korting als het voertuig is uitgerust met een GPS-volgsysteem.

Hoe zit het met de privacy als er een GPS Tracker wordt geplaatst?

Naast de misvatting over het alarm bestaat er ook een misvatting over het volgen van voertuigen voor persoonlijk gebruik. Veel van de weerstand komt voort uit zorgen over een inbreuk op de privacy. Technologie als deze kan worden gebruikt voor onwettige praktijken en kan mogelijk leiden tot ernstige situaties. Om deze situaties te vermijden zijn er speciale regels opgesteld die zijn opgenomen in De Algemene Verordering Gegevensbescherming, beter bekend als AVG. Het is wettelijk toegestaan om als werkgever een Track en Trace systeem in een auto te plaatsen, mits jij je houdt aan de voorwaarden van de AVG. De belangrijkste voorwaarde is dat jij als werkgever een legitieme reden (gerechtvaardigd belang) heeft en dat het plaatsen van een track en trace systeem, zoals een GPS Tracker hierbij noodzakelijk is. Een gerechtvaardigd belang kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt nagaan welke auto zich het dichtst in de buurt van een klant bevindt, zodat je deze naar de klant kan sturen.

Naast fiscale voordelen bij het afsluiten van een verzekering, het terugvinden van je voertuig bij een diefstal en het zo efficiënt en winstgevend mogelijk in te zetten van jouw wegenpark doordat een track en trace systeem jou in staat stelt om realtime te weten waar jouw voertuigen zijn, waardoor je altijd de optimale routes kan inplannen en het brandstofverbruik kan beperken, is het hebben van een GPS auto tracker zeer praktisch bij jouw administratie. De Belastingdienst wil bewijs hebben dat een medewerker minder dan 500 km/jaar privé rijdt als er geen bijtelling bij het brutoloon wordt toegepast.

Rittenregistratie en de belastingdienst

Een medewerker heeft verschillende keuzes:

  • De werknemer heeft een verklaring ingevuld, ondertekend en aan de salarisadministratie gegeven. Hij/zij is dan zelf eerste verantwoordelijke om een rittenadministratie te voeren. Mocht dit niet juist worden bijgehouden en de werknemer is uit dienst, dan komt de volledige aansprakelijkheid voor rekening van de werkgever.
  • De werknemer heeft zo’n verklaring niet ingediend en wil toch gevrijwaard blijven van de bijtelling. In dat geval moet de werkgever zorgen voor een goede rittenadministratie. Een GPS-systeem dat een uitdraai van de ritten produceert, is dan een optie. Het doel van dit GPS-systeem moet concreet in een protocol of individuele overeenkomst beschreven zijn om te voorkomen dat de werkgever dit te pas en te onpas gebruikt als direct volgsysteem. Of om bijvoorbeeld het privégebruik te controleren.
  • Een alternatief is natuurlijk altijd dat de medewerker de wagen na werktijd bij het bedrijf achterlaat.

Rittenregistratie software zorgt ervoor dat je kilometerregistratie wordt geautomatiseerd. Het helpt je de administratie eenvoudig en overzichtelijk te houden. Met automatische rittenadministratie maak je heel eenvoudig inzichtelijk hoeveel zakelijke en/of privékilometers jij, of één van je medewerkers op welke dag en naar welke bestemming heeft gereden.

Met behulp van GPS-technologie door middel van een OBD-connector en speciale software worden gereden ritten automatisch bijgehouden. Hierdoor is jouw rittenadministratie altijd op orde en voldoet het aan de eisen die de Belastingdienst eraan stelt.

Kortom, een track en trace systeem in cobinatie met rittenadministratie zorgt ervoor dat jij jouw wagenpark zo efficiënt en winstgevend mogelijk kan inzetten!

https://yeshugo.com/