Wannagive
Image default
Eten en drinken

De ideale HQ houtskool BBQ heet Kamado

Een Kamado BBQ is een ideaal apparaat voor de echte fans van barbecueën op houtskool. Het lastige bij een gewone houtskool BBQ is, dat die gevaarlijk zijn in het gebruik. Ook is het moeilijk om de temperatuur onder controle te houden. De Kamado BBQ, die ook bekend staat als een keramische BBQ, maakt gebruik van een vuurpot. Die pot zit onderin de constructie. Hij is gemaakt van keramisch materiaal of gietijzer, wat als effect heeft dat de temperatuur op een constant niveau blijft. Er is dus meer controle over de bereiding van de gerechten.

Aziatische methode van voedselbereiding

Het koken met een Kamado BBQ is niet nieuw. De methode is al meer dan 75 jaar oud en afkomstig uit Japan. In Nederland is deze HQ BBQ pas de afgelopen jaren populair aan het worden. Ondanks dat er bij deze methode ook houtskool wordt gebruikt, zijn de verschillen met een houtskool BBQ erg groot. Een Kamado BBQ is een stuk veelzijdiger dan een houtskool BBQ. Hij is gemaakt van gietijzer en kan tientallen jaren meegaan, zelfs als hij het hele jaar buiten blijft staan.

Gebruik van een Kamado BBQ

Er bestaan veel soorten van deze HQ BBQ’s. Kijk daarom altijd eerst de handleiding door, voordat je met deze apparaten aan de slag gaat. Het eerste wat je moet doen is de vuurpot vullen met houtskool of briketten en deze aansteken. Vanaf dat moment kun je al beginnen met koken. Een Kamado BBQ is geschikt om te braden, bakken, stomen, roken en slow cooken. Je kan erg grote stukken vlees in één keer in bereiden, maar hij is ook geschikt om er complete maaltijden langzaam in te laten garen. Dat is allemaal mogelijk doordat je de temperatuur goed kunt beheersen. Het koken gebeurt altijd met gesloten deksel.

Uiterlijk

Een Kamado BBQ ziet er in principe altijd ongeveer hetzelfde uit, dus hij is gemakkelijk te herkennen. Het zijn zware constructies met de vorm van een gesloten emmer, waarin aan de onderzijde een gietijzeren of keramische vuurpot zit. Deze BBQ hangt altijd in een stevige constructie. Soms is die voorzien van wielen, omdat deze BBQ’s ontzettend zwaar zijn. Er zijn ook vaak handige extra’s ingebouwd in de constructie, zoals planken of haken om de accessoires die je gebruikt op te hangen. Als een Kamado BBQ niet wordt gebruikt kan hij buiten blijven staan onder een beschermhoes.

Een Kamado BBQ kopen

Ondanks de vele voordelen en de uitstekende kwaliteit heeft de Kamado BBO ook een nadeel, namelijk dat hij veel duurder in aanschaf is dan een gewone BBQ. Voor een exemplaar, dat gemaakt is van minder goede materialen, ben je al snel € 300 kwijt. Zo’n budgetmodel zal echter vrij snel gaan roesten. Voor een goede Kamado BBQ moet je rekenen op een prijs van minstens € 1100, en dan worden daar niet eens alle accessoires bijgeleverd. Voor een product van topkwaliteit moetje rekening houden met een prijs tussen € 3000 en € 5000. Oriënteer je vooraf goed op de mogelijkheden, want het aantal modellen is erg groot.


Bron: BBQ-deal

Gerelateerde artikelen

Broodjes bestellen in Barendrecht

Rotterdam catering

De Kokkerie voor een lekker dagje weg