Wannagive
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een filament voor een 3d pen?

Wil je een 3d pen kopen dan heb je ook filament nodig. Filament is het plastic waar je 3d modellen mee maakt. Het zijn strengen plastic van 1.75 mm dik en bestaan er in allerlei kleuren. Er zijn 2 soorten filamenten: ABS en PLA. Bij sommige pennen kan je alleen werken met ABS filament. Nieuwere 3d pennen werken met zowel ABS als PLA. Let er dus op met welk filament je pen kan werken als je filamenten aanschaft. Het verschil zit hem niet alleen in de samenstelling van het plastic, maar ook in de temperatuur waarmee je moet werken.

ABS filament

De allereerste 3d pennen werkten alleen op ABS filament. ABS is een plastic dat is gemaakt van aardolie. Helaas ruik je dat ook als je ermee werkt. Het is dus sterk aan te bevelen te zorgen voor goede ventilatie. ABS is een plastic soort die we veel om ons heen zien. Zo wordt bijvoorbeeld praktisch al het speelgoed van ABS gemaakt. Dat komt omdat het erg sterk is. Maar ook in onze auto zit veel ABS verwerkt, bijvoorbeeld in het dashboard. ABS vervormt namelijk niet bij warmte. ABS smelt bij een temperatuur tussen de 210 en 250 graden Celsius.

PLA filament

PLA filament kan in de nieuwere generatie pennen worden gebruikt. PLA is een organisch materiaal wat gemaakt is uit rietsuiker en mais. De geur die eraf komt wordt ook wel omschreven als popcorn-achtig. Alhoewel PLA wat brozer is dan ABS, is het voor hobbymatige doeleinden uitstekend geschikt. De temperatuur van de pen moet tussen de 175 en 215 graden Celsius zijn om PLA te laten smelten. Dat is dus aanzienlijk lager dan bij ABS. Zowel bij ABS en PLA is er volop keuze in kleuren. Ook zijn er ‘glow in the dark’ versies; filament dat licht geeft in het donker en fluorkleuren.

Gerelateerde artikelen

Teambuilding in Limburg? Hier moet je zijn!

Sigaren en bekende personages

Het beschermen van je haar