Wannagive
Image default
Hobby en vrije tijd

Verschillende filamenten voor verschillende 3d pennen

Als specialist in 3d pennen krijg ik vaak vragen die telkens terug komen. Een ervan gaat over filamenten. Filamenten zijn de plastic vullingen in de 3d pen. Het ziet eruit als draad dat tijdens het werken met de pen in gesmolten vorm uit de punt komt. Er zijn twee filamenten, dus 2 soorten plastic, die gebruikt worden bij het maken van 3d modellen met een printerpen: ABS en PLA.

ABS filament

ABS is het meest gebruikte filament. Dit soort plastic zie je overal om je heen: er wordt speelgoed van gemaakt en bijvoorbeeld het dashboard van je auto is van ABS. Het materiaal is sterk en breekt niet maar zo, waardoor het lang mee gaat. Bovendien kan ABS goed tegen de warmte en smelt het niet snel. Het is gemaakt van aardolie. Een nadeel van ABS is dat het niet lekker ruikt wanneer het gesmolten uit de 3d pen komt. Er zijn talloze kleuren ABS filament te koop. Je kan ze los per kleur kopen of een compleet pakket met 20 verschillende kleuren. Ze zitten meestal op een rolletje van 5 meter. Heel leuk zijn de glow in the dark kleuren, deze geven licht in het donker. ABS filament gaat smelten als het tussen de 210 en de 250 graden wordt verhit.

PLA filament

PLA filamenten kunnen alleen worden gebruikt bij geavanceerde 3d pennen. Omdat het is gemaakt van maïs en rietsuiker, ruikt PLA als het smelt naar popcorn en dat is lekker! PLA is brozer dan ABS en kan ook niet goed tegen hitte. Daarom gaat het sneller kapot. Ook loop je eerder kans op een verstopte printnozzle bij het gebruik van PLA. De keuze in de verschillende PLA filament kleuren is wat beperkter. Ook hier kan je de filamenten per kleur kopen of in een pakket.