Wannagive
Image default
Bedrijven

5 Best practices uit security awareness trainingen

Als ondernemer begrijpt je dat de beveiliging van gegevens en systemen van essentieel belang is voor jouw bedrijf. Maar hoe kies je een goede en effectieve manier om de security awareness binnen de organisatie te verbeteren? Biedt een security awareness training aan.

Met een maatwerk security awareness training zet je een goede stap om de cultuur binnen de organisatie structureel te veranderen. Dit start met het creëren van bewustwording bij de medewerkers van de risico’s en best practices met betrekking tot veilig en digitaal werken. Omdat je organisatie op ieder moment van de dag risico loopt op cyberaanvallen geven we alvast de 5 belangrijke best practices.

Security awareness training: de best practices

  1. Gebruik van sterke wachtwoorden 

Zwakke wachtwoorden is misschien wel het punt waarop cybercriminelen hun slag slaan. Ga voor jezelf na welke wachtwoorden je gebruikt. Gebruik je voor iedere tool hetzelfde wachtwoord? Hoe vaak verander je deze? En waar sla je deze op? Voor je medewerkers zal het niet anders zijn. Moedig je medewerkers aan om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken voor al hun accounts. 

In een security awareness training leer je hoe je sterke wachtwoorden maakt met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Ook krijg je tips waar je deze wachtwoorden veilig en beschermd opslaat.

 

  1. Bewustwording van phishing 

Phishing-aanvallen zijn een enorm risico voor organisaties. In een security awareness training leer je hoe je phishing-e-mails herkent en vermijdt. Wat je nu al kunt doen is ze bewust maken dat deze dreiging er is en ze voorzichtig moeten zijn met het openen van e-mailbijlagen en het klikken op verdachte links. 

Een dubbele check voordat ze persoonlijke informatie of inloggegevens delen via e-mail of andere kanalen is hierbij ook zeker aan te raden. Het creëren van een kritische mindset ten opzichte van e-mails en het melden van verdachte berichten is de eerste stap bij security awareness.

 

  1. Gegevensbescherming 

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om secuur en zorgvuldig om te gaan met gegevens. Helemaal wanneer het gaat om persoonsgevoelige gegevens. In een security awareness training geven ze extra aandacht aan het belang om vertrouwelijke informatie niet zomaar te delen en om gegevens op een veilige manier op te slaan en te verzenden. Start met het gebruik van versleuteling en beveiligde verbindingen bij het delen van gevoelige informatie. 

 

  1. Apparatenbeveiliging 

Veel medewerkers werken tegenwoordig op meerdere apparaten. Denk aan laptops, smartphones en tablets. Maar weten de medewerkers ook hoe ze hun apparaten veilig gebruiken. Leer hen (eventueel via een security awareness training) om apparaten up-to-date te houden. Het negeren van updates is dan ook echt af te raden. Moedig daarnaast het gebruik van beveiligde netwerken en VPN’s aan bij het werken op openbare Wifinetwerken.

 

  1. Sociale media en privacy

De kans is groot dat bijna iedere medewerker gebruikt maakt van social media. En een deel van je medewerkers zelfs zakelijk. Een security awareness training leert de medewerkers het belang om voorzichtig te zijn met wat ze delen op deze kanalen.  Thema’s zoals privacy-instellingen en hoe om te gaan met persoonlijke informatie komen hierbij aan bod. Tot die tijd is het aan te raden om dit alvast onder de aandacht te brengen. Geef aan dat ze voorzichtig moeten zijn met het accepteren van verzoeken van onbekenden en om verdachte berichten of activiteiten te melden.

 

Het aanbieden van een security awareness training heeft voor organisaties een grote impact op de veiligheid van het bedrijf. Cybercriminelen zitten niet stil en blijven zoeken naar manieren om toegang te krijgen tot informatie van je bedrijf. Door praktische tips zoals sterke wachtwoorden, phishing preventie, gegevensbescherming, apparatenbeveiliging en sociale media en privacy te benadrukken, leg je een goede basis voor veilig en digitaal werken. Vergeet niet dat security awareness een doorlopend proces is en dat regelmatige training en herinneringen essentieel zijn om het bewustzijn hoog te houden.

 

https://www.avk.nl/training/security-awareness-training/