Wannagive
Image default
Zorg

Wat is ashwagandha en hoe werkt een supplement

Ashwagandha is ook wel bekend als Indiase ginseng, is een kruid dat gebruikt wordt in de Ayurveda, de traditionele geneeskunde van India. De wortel heeft een paardengeur en zou de kracht en viriliteit van een paard geven. In het Sanskriet betekent ashva “paard” en gandha “geur”. Er worden verschillende delen van de plant gebruikt, maar de meest voorkomende aanvullende vorm is een extract van de wortels.

Ashwagandha is geclassificeerd als een adaptogeen, wat betekent dat het de weerstand van het lichaam tegen stress vergroot. Studies bij knaagdieren en celkweken suggereren dat ashwagandha een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt, maar er is een gebrek aan direct bewijs bij mensen om de meeste van deze effecten te ondersteunen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van ashwagandha?

Ashwagandha is vooral bekend om zijn anxiolytische (angstremmende) en stressverlichtende effecten. Het schijnt ook het cortisolniveau te verlagen. Daarnaast is er steeds meer bewijs voor de werkzaamheid van ashwagandha voor het verbeteren van de totale slaaptijd en de slaapkwaliteit bij mensen met en zonder slapeloosheid.

Er is toenemende belangstelling voor ashwagandha onder sporters.

Van ashwagandha is gemeld dat het de VO2max verbetert en voorlopig bewijs suggereert dat het de kracht van het boven- en onderlichaam, de kracht van het onderlichaam en het herstel verbetert. Het is onduidelijk of deze effecten aanhouden bij goed getrainde atleten. Ashwagandha kan ook parameters van spermakwaliteit verbeteren bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen.

Wat zijn de belangrijkste nadelen van ashwagandha?

Ashwagandha lijkt veilig te zijn, maar er is meer langetermijnonderzoek nodig dat specifiek bedoeld is om de veiligheid ervan te evalueren. Ashwagandha kan bij sommige mensen lichte slaperigheid en sedatie veroorzaken.

Hoe werkt ashwagandha?

Ashwagandha bevat talrijke bioactieve stoffen, namelijk alkaloïden, flavonoïden, glycosiden, steroïden en steroïde lactonen. Onder de steroïde lactonen bevinden zich de withanoliden, die verantwoordelijk worden geacht voor de meeste voordelen van de plant.

De meeste voordelen van ashwagandha zijn tenminste gedeeltelijk te danken aan zijn krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Ashwagandha kan de niveaus van antioxidantenzymen zoals glutathion peroxidase en superoxide dismutase verhogen, terwijl het ook de lipide peroxidatie remt.

Ashwagandha tegen angst en stress gevoelens

Als onderdeel van zijn vermogen om stress en angst te verminderen, lijkt ashwagandha ook de hypothalamus-hypofyse-bijnieras te beïnvloeden – die een centrale rol speelt in de stressrespons – zoals blijkt uit zijn vermogen om de cortisolspiegel te verlagen. Verder lijkt ashwagandha de signalering van verschillende neurotransmitters, die bij angststoornissen disfunctioneel zijn, te veranderen. Vooral het vermogen om de GABAA-receptorsignalering te versterken zou ten grondslag liggen aan de voordelen voor de slaap.

Ashwagandha zou het uithoudingsvermogen kunnen verbeteren door verhoging van het hemoglobinegehalte (het eiwit in de rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof naar de rest van het lichaam), maar er zijn meer studies nodig om dit effect te bevestigen.

Ashwagandha’s vermogen om de reproductieve gezondheid te verbeteren wordt toegeschreven aan zijn antioxidatieve effecten in combinatie met zijn vermogen om het testosterongehalte te verhogen. Dit effect is opmerkelijker bij mannen met onvruchtbaarheid en een laag testosterongehalte, maar voorlopig bewijs suggereert dat ashwagandha ook bij gezonde mannen het testosterongehalte kan verhogen.

Al met al kunnen we ashwagandha zeer interessant noemen. 

Ashwagandha is ook bekend als

  • Withania Somnifera
  • Indiase ginseng
  • Paardengeur
  • Winterkers
  • Dunal
  • Solanaceae

Ashwagandha moet niet verward worden met:

  • Withania coagulans (andere plant)

Ashwagandha dosering

Studies naar ashwagandha hebben doseringen van 250-500 mg/dag van een wortelextract gebruikt. Het meest gebruikelijke doseringsprotocol is 500 mg/dag, verdeeld over twee doses, waarvan de ene ’s morgens bij het ontbijt wordt ingenomen en de andere ’s avonds.