Wannagive
Image default
Zakelijk

Verschillende benamingen kachelpijp rookkanaal

De benaming van rookkanalen en kachelpijpen

Rookkanalen of kachelpijpen zijn een belangrijk onderdeel van kachels en openhaarden. Ze zorgen voor de afvoer van ongezonde stoffen. Rookkanalen zijn gemaakt van RVS en zijn enkelwandig of dubbelwandig. Een enkelvoudig of flexibel kanaal moet worden gebruikt vanaf het verloopstuk en de rookvangkap. Hierbij moet het rookkanaal wel omwikkeld worden met isolatiedekens.

Vanaf het plafond wordt dubbelwandige rookkanaal aangemeten. Het is belangrijk dat hij zo dicht mogelijk tegen de nok van het dak wordt geplaatst zonder teveel bochten. Vervolgens wordt het kanaal ingebouwd met brandwerende platen. Er zijn vaak ook speciale beugels te bestellen. Door de beugels om het kanaal te monteren kan de omkokering makkelijker worden vastgezet.

Verschillende benamingen

Benamingen als kachelpijpen, rookkanalen en schoorsteen-kanalen worden nogal eens verschillend gebruikt en door elkaar gehaald. Dit leidt in veel gevallen tot verwarring, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Nederlanders gebruiken regelmatig het woord kachelpijp en rookkanaal. Belgen daarentegen gebruiken vaak benamingen als kachelbuizen, schouwbuizen en kachelbuis. Gelukkig weten leveranciers en fabrikanten de échte benaming. Rookkanalen zijn alle metalen buizen en pijpen, zowel enkelwandig als dubbelwandig.

Vaak zijn deze gemaakt van roestvrijstaal. Ze zorgen ervoor dat gevaarlijke en gezonde gassen naar buiten verdwijnen Kachelpijpen gemaakt van RVS kunnen vrijwel allemaal als zelfstandig rookkanaal worden gebruikt. Indien je kiest voor een aluminium uitvoering kan deze alleen functioneren in een al bestaand rookkanaal.

Dus niet zelfstandig net zoals de RVS uitvoering. Let er dus op bij het kiezen van een aluminium kachelpijp dat je altijd een rookkanaal moet hebben. De keuze die je maakt hangt af van het doeleinde. Bekijk daarom in eerste instantie goed waar je een afvoering nodig hebt. De afvoering hangt vervolgens af om wat voor soort kachel of openhaard het precies gaat.

Een aluminium kachelpijp mag nooit worden gebruikt bij houtkachels en openhaarden. Het smeltpunt van een aluminium kachelpijp licht hiervoor te laag. Dit feit kan je uiteindelijke keuze grotendeels bepalen. Als je hierover meer wil weten adviseren wij eens te kijken bij www.warmteshop.eu . Hier is een uitgebreidt assortiment kachelpijpen en rookkanalen te vinden.

 

https://warmteshop.eu/product-categorie/rookkanaal-kachelpijp/