Wannagive
Image default
Dienstverlening

Sport Psychologie: Voor Atleten die Om Moeten Gaan Met Stress op De Dag van de Wedstrijd – Voorberei

We zijn vaak gedreven door de hoogtepunt prestatie van een atleet, en bewonderen de manier waarop ze dingen voor elkaar krijgen en ons trots maken. Atleten worden vaak zelfs als ‘rolmodellen’, ‘helden’ en zelfs ‘goden’ genoemd, maar we vergeten soms dat ze net als ons gewoon menselijk zijn. Ze hebben hoogtepunten en dalen; ze kunnen overstuur raken en een spel overslaan, of falen er in om ons te imponeren.

Het verschil tussen een top atleet en een ‘gewone’ atleet is de vastbeslotenheid, ambitie en geest die ze in de voorbereiding steken voor de dag van de wedstrijd. Een goede atleet kan makkelijk falen en het spel verliezen wanneer hij of zij de mechanismen vergeet die hem of haar in de ‘zone’ houden en in de ‘zone’ laten spelen.

Volgens een studie, geciteerd door Sport Injury Bulletin, proberen coaches vaak om angst in hun atleten te prenten als een voorbereiding op de wedstrijd dag. Zulke houdingen riskeren de prestatie van de atleet en produceren stress. Psychologisch onderzoek laat ziek dat 90% van sport letsel met stress gerelateerd zijn.

Frustratie, angst, en afleiding zijn de grootste sleutel factoren die voorkomen dat een atleet de beste prestatie levert.

In de laatste jaren hebben succesvolle atleten bewezen dat de atleet tactische psychologische operatie technieken moet ontwikkelen voor top prestaties. Deze psychologische tactieken houden in: ontspannen zijn, zelfbewust zijn, gefocusseerd blijven, en een positief zelfbeeld hebben. Maar het is niet altijd eenvoudig voor atleten om deze technieken te ontwikkelen.

Ze hebben de ondersteuning van een mentale dieet psycholoog nodig en moeten voortdurend de regels van sport psychologie integreren en toepassen, wanneer ze gretig top prestatie willen bereiken en tegelijkertijd psychologische stress willen vermijden.

Sport psychologie heeft zichzelf bewezen als een essentieel gereedschap voor het ontwikkelen van de vereiste mentale weerbarstigheid die atleten nodig hebben om goed te kunnen presteren en op hun best te zijn. 

Sports psychologie helpt bij:

Het is daarom aan te raden dat een atleet samen met een sport psycholoog werkt die je helpt met stress management en positieve gedachten in je naar voren brengt die je zal helpen met het verbeteren van je prestatie.

 Meer info over Tilburgse psychologen

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/